Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
U prva četiri mjeseca zabilježeno je 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka nego lani

Broj turista i ove godine ruši rekorde, Zagrebačka županija hit među Kinezima

1/2
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Sve više gostiju želi uživati u prirodi, a to itekako mogu u zelenom zagrebačkom prstenu

Nakon rekordne 2018., Zagrebačka županija nastavlja s pozitivnim trendovima u turističkom sektoru, jer je broj turista i dalje u porastu. Tako u prva četiri mjeseca ove godine Zagrebačka županija bilježi čak 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani.

Župan Stjepan Kožić s izraelcima Natječaj Projektima za razvoj pametnih gradova Županija daje 200.000 kuna

Brojni i gosti iz Italije

Od ukupno 43.115 turističkih noćenja inozemni gosti ostvarili su gotovo 27 tisuća. Zagrebačka je županija, čini se, postala hit destinacija za turiste iz azijskih zemalja. Naime, bilježi se osjetan porast turista iz svih dijelova Azije, a posebice iz Kine. Njih u stopu prate gosti iz Italije, Bugarske i Njemačke.

Raste i broj dolazaka, koji se popeo na više od 24.000, pri čemu su strani gosti ostvarili više od 15, a domaći više od osam tisuća dolazaka. Najposjećeniji gradovi u prva četiri mjeseca bili su Velika Gorica, Samobor, Ivanić-Grad, Sveta Nedelja i Zaprešić.

– Razlog pozitivnih rezultata su novi oblici ponude i turističkih proizvoda koji se razvijaju u turizmu Zagrebačke županije. To su City break, kulturni turizam, eno-gastronomija, zdravstveni turizam, cikloturizam te pustolovni turizam – kazala je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Sve više gostiju želi živjeti zdravije, dinamičnije, s puno kretanja. Žele doživjeti nove autentične i tradicionalne doživljaje, probati eno-gastronomsku ponudu, provoditi puno više vremena u prirodi, a to itekako mogu u zelenom zagrebačkom prstenu – zaključila je Ivana Alilović.

Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u razvoj turizma na svome području, a s time nastavlja i ove godine. Stoga će financijski podržati različite projekte u turizmu. Primjerice, upravo je u tijeku milijun kuna vrijedan natječaj za dodjelu bespovratnih potpora manifestacijama značajnim za turističku ponudu, kao i 1,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv za sufinanciranje razvoja javne turističke infrastrukture poput kongresnih centara, igrališta, klizališta, zabavnih parkova, šetnica, šumskih i biciklističkih staza i slično.

Rast iz godine u godinu

Uskoro se očekuje i raspisivanje natječaja za poduzetnike u turizmu kojim će se dodijeliti milijun kuna bespovratnih sredstava za povećanje standarda kvalitete i ponude hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata koji nude uslugu smještaja. Informacije o svim spomenutim natječajima dostupne su na web stranicama Zagrebačke županije.

Podsjetimo, Zagrebačka županija u 2018. godini zabilježila je gotovo 129.000 turističkih dolazaka, što je za 41 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine, kada ih je ostvareno nešto više od 87.000. Porastao je i broj noćenja i to za 33 posto. Brojka se sa 154.000 popela na gotovo 205.000. 

Zamjenica župana Nadica Žužak primila brončanu s EP-a Ines Grdenić Županija nagradila buduću pravnicu od koje strepe karatistice diljem svijeta Kruh s tratinčicama, bakin kolač od maslačka... Zadruga “Plemka” počastila zaposlenike Zagrebačke županije u povodu Dana ljekovitog bilja