Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
mladi vinari

Brončana i srebrna medalja za vinare iz Šibensko-kninske županije

1/2
Foto: Šibensko-kninska županija
Ocjenjivanje je, kako se navodi, ove godine održano u Londonu gdje se okupilo oko 280 vinskih eksperata iz cijeloga svijeta kako bi ocijenili približno 17 tisuća vina iz čak 57 zemalja

 U povodu osvajanja medalja na prestižnom svjetskom vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards, šibensko – kninski župan Goran Pauk nedavno se susreo s nagrađenim vinarima. Ante Sladić Vino i vinarija Testament su tijekom ugodnog druženja u prostorijama vinarije Testament na Jadrtovcu predstavili svoja nagrađena vina, a na najutjecajnijem svjetskom vinskom ocjenjivanju koje se održava 16. godinu zaredom, vino sorte debit, vinara Ante Sladić Vino osvojilo je brončanu medalju dok je vino sorte Babić, vinarije Testament osvojilo srebrnu medalju, izvijestili su iz Šibensko-kninske županije.

Goran Pauk na festivalu vina Župan Pauk: 'Potičemo svoje vinare i vinogradare, a rezultat su vrhunska vina'

Sorte debit i babić

Ocjenjivanje je, kako se navodi, ove godine održano u Londonu gdje se okupilo oko 280 vinskih eksperata iz cijeloga svijeta kako bi ocijenili približno 17 tisuća vina iz čak 57 zemalja.

– Osvajanje ovih prestižnih medalja potvrda je kvalitete naših vina i veliki korak u popularizaciji debita i babića kao vinskih sorti, za koje se stvara određena prepoznatljivost i povezanost s našom županijom – kazao je tijekom susreta župan Goran Pauk te čestitao nagrađenim vinarima na ostvarenom uspjehu kojim se promovira i Šibensko-kninska županija.

– Testament je mladi brend i jako smo ponosni što smo u tako kratkom vremenu od samo dvije godine uspjeli postići tako veliki uspjeh s našim vinom sorte babić. Svakako ćemo nastaviti pričati priču naše vinarije i pronositi ime naše županije po svijetu – kazao je Juraj Sladić ispred vinarije Testament.

Foto: Šibensko-kninska županija

Značenje osvajanja medalja još je i veći uzme li se u obzir kako su sorte debit i babić još uvijek relativno nepoznate na globalnim vinskim ocjenjivanjima, te je stoga sudjelovanje na internacionalnim vinskim natjecanjima i sajmovima širom svijeta najbolji put u promoviranju naših autohtonih sorti i jedinstvenog podneblja s koje dolaze.

– Ostvareni uspjeh naših mladih vinara na jednom od najpoznatijih vinskih natjecanja potvrda je iznimne kvalitete autohtonih vinskih sorti debit i babić te ujedno i priznanje projektu Taste Šibenik Knin County koji je Šibensko-kninska županija pokrenula u kolovozu 2018. godine upravo s ciljem promoviranja i boljeg pozicioniranja županijskih vinara na vinskoj karti Hrvatske i šire – ističu iz Šibensko-kninske županije.

Berba grožđa Vukomeričke gorice Vinari zadovoljni ovogodišnjom berbom

– Vjerujem da smo ovim uspjehom uspjeli razbiti negativne predrasude koje su do sada vladale prema debitu kao sorti vina. Mislim da smo dokazali kako debit može biti itekako kvalitetno vino – poručio je nagrađeni vinar Ante Sladić, naglasivši kako je ovo tek početak jedne vinske priče, te da će na natjecanja nastaviti slati i druge vinske sorte.

Više od 5 milijuna trsova

– Područje Šibensko-kninske županije ima dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina te je razvoju te tradicije i povećanju površina pod vinovom lozom doprinijela i sama Županija svojim Programom poticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje koji kontinuirano provodi od 2001. godine sufinancirajući nabavu i sadnju trajnih nasada više od 3,500.000 sadnica (uglavnom sadnice vinove loze i maslina). Vinogradarstvo u županiji zastupljeno je na cca 950.000 ha s više od pet milijuna trsova – zaključili su iz županije.

Tisuće hektara zemlje u Šibensko-kninskoj županiji zasađeno je vinovom lozom s više od pet milijuna trsova Županija projektom Taste Šibenik-Knin County promiče proizvodnju vina 'Vinari nam osvajaju brojne nagrade, ali većini je najveći problem plasman vina'