Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Brza cesta do Zagreba ubrzat će razvoj gospodarstva

Foto: Kristijan Toplak
Stigle građevinske dozvole za dionicu "ceste koja život znači"

O brzoj cesti prema Virovitici govori se puna tri desetljeća. Od 1993. ona je želja i težnja mnogih, a taj san postaje stvarnost. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine izdalo je Hrvatskim cestama sve četiri potrebne građevinske dozvole za čvor Špišić Bukovica – Virovitica, dionicu brze ceste koja ide prema Bjelovaru i dalje prema Zagrebu. Osnova je to za početak radova, za koje su izvođači već potpisali ugovore. Njima će započeti izgradnja brze ceste koja će se spojiti s onom što se već od bjelovarske strane gradi prema Virovitici, a nastavak je na dionicu prema Vrbovcu i Zagrebu.

Važnost ističe i premijer

Brza cesta u planovima je Vlade RH i Hrvatskih cesta, a često je njezinu važnost isticao i premijer Andrej Plenković.

– Posebno je važno da se ta "riblja kost" kroz Slavoniju izgradi što prije. Prvo dionica do Bjelovara, a potom druga faza do Virovitice. Time ćemo integrirati ove dvije županije, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku, sustavom brzih cesta u cestovnu mrežu RH i dići na sasvim novu razinu kvalitetu života tog područja – kazao je svojedobno predsjednik Vlade RH o važnosti dovršetka brze ceste od Zagreba preko Vrbovca i od Bjelovara do Virovitice i Terezina Polja.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović ističe da Virovitica kao administrativno sjedište do najbliže autoceste ima više od 70 kilometara.

– Cesta je ovo koja život znači, ona će pridonijeti daljnjem razvoju gospodarstva i boljoj povezanosti s ostatkom RH. Ovo je jedan od najvažnijih projekata Virovitičko-podravske županije, naša kraljica projekata. Ova županija kontinuirano stvara sve preduvjete za gospodarski razvoj, od gradnje poduzetničkih inkubatora, preko odličnih uvjeta u poduzetničkim zonama, sustava navodnjavanja pa do brojnih mjera za poljoprivrednike, gospodarstvenike, obrtnike... I gospodarski pokazatelji koji su nedavno predstavljeni na sjednici HGK Županijske komore Virovitica govore u tom pravcu, a oni će biti još i bolji kad nas ova cesta bude spojila sa Zagrebom za 60 minuta – podcrtava župan Igor Andrović.

U 2021. godini rast prihoda poduzetnika VPŽ-a bio je veći 18,4 posto nego godinu ranije. Tih 5,64 milijardi kuna najveći je ostvareni ukupni prihod u zadnjih deset godina. Usporedbe radi, 2013. iznosio je samo tri milijarde. I broj poduzetnika znatno je porastao. I dok ih je 2011. bilo 824, u 2021. on je narastao na 1259, najviše u zadnjih deset godina. Pozitivan saldo izvoza nad uvozom iznosi čak milijardu kuna.

Sredstva osigurana

– Svaka sredina koja je ostvarila bolju i kvalitetniju prometnu povezanost s ostatkom Hrvatske znatno je gospodarski napredovala. Mi smo već do sada brojnim mjerama, prema podacima koji su vidljivi, znatno podigli gospodarsku i poduzetničku razinu, a ona će biti još bolja kad se kvalitetnije i brže povežemo s ostatkom Hrvatske. Zadovoljni smo što su stigle potrebne građevinske dozvole, no mi tu ne stajemo jer već se radi i potrebna dokumentacija za dionicu od Špišić Bukovice dalje prema Bjelovaru. Sredstva su osigurana, više nema nazad, a čim se za to stvore vremenski uvjeti, krećemo s radovima – poručio je župan Andrović.

Kreće treća faza uređenja dvorca u Suhopolju Dvorac će dobiti bazen i wellness, ali i vinoteku SJAJNI REZULTATI Po postotku rasta broja noćenja VPŽ u vrhu RH Javni poziv Subvencija smještaja u poduzetničkom inkubatoru