Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Ministar državne imovine Marić u posjetu BBŽ-u

Brzo aktivirati zapuštene nekretnine

Goran Marić
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Zakon omogućuje jedinicama lokalne samouprave da za svoje potrebe od države dobiju nekretnine, i to bez naknade – kaže Goran Marić

Ministar državne imovine Goran Marić tijekom svog kratkog boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predstavio je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Naime, ministar je održao radni sastanak s bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom te gradonačelnicima i načelnicima s područja BBŽ-a, a teme su bile primjena Zakona te suradnja regionalne samouprave i jedinica lokalne samouprave s Ministarstvom državne imovine.

– Novi Zakon o gospodarenju državnom imovinom omogućava nam da budemo u partnerskom odnosu. Ključno je što prije staviti u funkciju državnu imovinu, prvenstveno nekretnine. Rekao bih da su zakonska rješenja dobra i idu u smjeru ubrzavanja rješavanja problema. Dogovorili smo se da ćemo zatražiti listu onoga što naše općine i gradovi žele da se prenese u njihovo vlasništvo. Napravit ćemo i pregled predmeta koji se već rješavaju i analizu poslati Ministarstvu kako bismo zajedno mogli napraviti očekivano, to jest državnu imovinu staviti u funkciju u što većoj mjeri – naglasio je župan Bajs.

Bjelovarsko-bilogorska županija Uručeni ugovori vrijedni 15,2 milijuna kn za obnovu Osnovne škole Rovišće Uskoro kreće najveća obnova škola u županiji

Ministar Marić istaknuo je kako su svi zadovoljni suradnjom, ali i novim Zakonom jer su im prezentirane njihove mogućnosti, implementacije s aspekta interesa jedinica lokalne samouprave.

– Ovaj je Zakon doista reformski, decentralizacijski, pa čak i revolucionaran jer prvi put u povijesti Republika Hrvatska dio nekretnina zakonski prenosi u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Osim toga, Zakon daje jedinicama lokalne samouprave da za svoje potrebe i promicanje socijalno-gospodarskog razvitka mogućnost dobivanja određenih nekretnina od države i to bez naknade. Zajednički cilj i zadaća nam je najkasnije u roku dvije do tri godine aktivirati svu zapuštenu, napuštenu i opustošenu imovinu na područjima lokalne samouprave – istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić.