Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Radovi na vodocrpilištu u Delovima pokraj Novigrada Podravskog

Buši se novi zdenac u Delovima za bolju opskrbu pitkom vodom

Vodocrpilište u Novigradu Podravskom
1/7
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Daleko je veći problem, istaknuo je gradonačelnik Hrebak, što Bjelovarska županija ne stoji dobro s izvorima pitke vode

Vodocrpilište u Delovima pokraj Novigrada Podravskoga, jedino je koje opskrbljuje vodom područje Grada Bjelovara, ali i Rovišće, Kapelu te dio Novigrada Podravskog. Crpilište čine tri aktivna duboka zdenca, a tijekom 2015. i 2016. godine zamijećen je pad kapaciteta na jednom od zdenaca na što su odgovorni morali žurno reagirati. Naime, sva pitka voda već godinama dolazi upravo iz tog podravskog vodocrpilišta, a kako bi se održao dosadašnji intenzitet priljeva vode mora se izvesti bušenje zamjenskoga zdenca koji će biti uključen u vodoopskrbu.

Projekt za zadržavanje liječnika Županija će liječnicima subvencionirati kredite, troškove podstanarstva, usavršavanja... Mjere za privlačenje i zadržavanje liječnika

Idealno za radove

–Pitka voda dolazi upravo iz ovog vodocrpilišta. Jedan zdenac u posljednje vrijeme radi slabo pa je Grad Bjelovar u suradnji s Hrvatskim vodama i Vodnim uslugama odlučio pokrenuti još jednu bušotinu. Vrijednost projekta je 640 tisuća kuna. Od toga 80 posto troškova pokrivaju Hrvatske vode, a 20 posto Vode Bjelovar – objasnio je gradonačelnik Dario Hrebak. Vrijeme je, tvrde izvođači radova, idealno za bušenje. Radovi ne bi trebali trajati više od dva tjedna. Daleko veći problem od postojećeg, istaknuo je gradonačelnik Hrebak, je da čitava Bjelovarsko-bilogorska županija ne stoji dobro po pitanju izvora pitke vode. –U cijeloj županiji malo je vodocrpilišta i to je razlog zašto smo posegnuli za podravskim prostorom. Toga smo svjesni i uskoro se nadam da ćemo to ponoviti i u samom Bjelovaru te problem riješiti dugoročno i sami napraviti vodocrpilište – ističe Hrebak. Iz Vodnih usluga, pak, tvrde kako se radi o preventivnoj zamjeni postojećeg bunara zamjenskim zdencem koji će, tvrde, ne samo nadomjestiti kapacitete postojećeg, već i povećati količinu koja se može crpiti na području Bjelovara, Rovišća, Kapele i Novigrada Podravskog.

Rješenje problema

–Trenutačna potrošnja na ovim područjima iznosi približno 100 litara vode u sekundi, dok su kapaciteti zdenaca 210 litara u sekundi, a novi će to podići za 40 litara vode u sekundi. Moramo biti sigurni da neće biti iznenađenja u špicama sezone kada je to ljudima potrebno – objašnjava Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga. Gabrijela Braun Jelašić iz Hrvatskih voda objasnila je kako je riječ o sufinanciranju u domeni osiguranja dovoljnih količina voda za crpilište Delove. Osim ove investicije, napominje, Hrvatske vode ulažu i u druge projekte poput sufinanciranja projekta smanjenja vodoopskrbnih gubitaka na području Bjelovara kojemu je cilj smanjiti gubitke, povećati dostupna crpilišta te građane opskrbiti dovoljnim količinama pitke vode. – Pitka voda na mnogim područjima nije dostupna, a često to smatramo nebitnim. Tema je itekako bitna, ali budući da se o tome vodi briga i da su Hrvatske vode spremne izaći u susret, problemi se uvijek rješavaju na dobrobit građana – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović.

škola zdrava hrana Projekt “Djetinjstvo bez gladi” Svako šesto dijete imalo je osiguran obrok