Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Županija će liječnicima subvencionirati kredite, troškove podstanarstva, usavršavanja...

Mjere za privlačenje i zadržavanje liječnika

Projekt za zadržavanje liječnika
1/7
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Bilo je nužno intervenirati i odrediti mjere koje će stimulirati ostanak liječničkog kadra u našoj bolnici – kaže ravnatelj bolnice dr. Alli Allouch

Zbog manjka liječnika, problema koji nije zahvatio samo ovu županiju, već i cijelu Hrvatsku, Bjelovarsko-bilogorska županija uvodi posebne mjere kako bi zadržala, ali i privukla nove liječnike. Tako će Bjelovarsko-bilogorska županija prva u Hrvatskoj uvesti trajne mjere potpore za zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija Uručeni ugovori vrijedni 15,2 milijuna kn za obnovu Osnovne škole Rovišće Uskoro kreće najveća obnova škola u županiji

Ulaganje županije

Riječ je o prvim takvim mjerama u Hrvatskoj koje će se naći pred vijećnicima Županijske skupštine. Poticaji bi trebali doprinijeti da liječnici i medicinsko osoblje prepoznaju područje Bjelovarsko-bilogorske županije kao mjesto za rad i život.

Prve mjere koje uvodi Bjelovarsko-bilogorska županija odnose se na subvencioniranje kamata za stambene kredite, subvencioniranje troškova podstanarstva i subvencioniranje troškova stručnog usavršavanja i doškolovanja za liječnike i medicinsko osoblje. Kada Županijska skupština Bjelovarsko-bilogorske županije usvoji Odluku o dodjeli subvencija liječnicima i medicinskom osoblju zaposlenom u zdravstvenim ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, objavit će trajni Javni poziv na koji će se moći javiti svi zainteresirani.

Ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje poboljšat će se uvjeti zdravstvene zaštite na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ali i ublažiti nejednakosti u mogućnostima pristupa zdravstvenim uslugama. Uz materijalne uvjete potrebno je osigurati i liječnike koji će tamo raditi, jer bez liječnika i medicinskog osoblja uređeni prostori nemaju svoju svrhu.

– Moram naglasiti da je riječ o poticajnim mjerama Županije koje trebaju potaknuti liječnike koji žele zaposlenje da ga prihvate u zdravstvenim ustanovama na našem području. Također, potpore su namijenjene poticanju ostanka liječnika na području naše županije. Riječ je o iznosu do dvadesetak tisuća kuna. Sličan iznos je, naravno, vezan i uz troškove stručnog usavršavanja. S obzirom na to da se radi o Odluci koja nije donesena samo za ovu godinu, nego će vrijediti do daljnjeg, mi ćemo svima koji uđu u sustav subvencioniranja omogućiti da u bilo kojem trenutku od otvaranja poziva mogu iskoristiti svoja prava – istaknuo je župan Damir Bajs.

Nužna intervencija

A da je situacija s medicinskim osobljem zaista na tankom ledu, potvrdio je i ravnatelj Opće Bolnice Bjelovar dr. Alli Allouch.

– Mi u sustavu zdravstva znamo koje su potrebe i zahtjevi za uslugama zdravstvenog sustava u normalnim uvjetima. Gotovo uvijek premašuju raspoloživa sredstva, snage i mogućnosti. Bilo je nužno intervenirati i odrediti mjere, kratkoročne i dugoročne, koje će stimulirati ostanak liječničkog kadra u našoj bolnici – rekao je ravnatelj OB-a Bjelovar.

Goran Marić Ministar državne imovine Marić u posjetu BBŽ-u Brzo aktivirati zapuštene nekretnine