Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

'Čakovec je danas bolji grad nego što je bio prije nekoliko godina'

Dan grada Čakovca
Foto: Međimurska županija
Danas u Čakovcu, gradiću u europskim razmjerima, imate koncipiran život u kojem vam je sve dostupno i na vrhunskoj razini, rekao je međimurski župan Matija Posavec

Grad Čakovec proslavio je svoj dan, u znak sjećanja na 29. svibnja 1579. godine, kada je Poveljom Jurja IV. Zrinskog tadašnje naselje Čakovec dobilo status slobodnog trgovišta, a time i status grada. Gradonačelnica Ljerka Cividini rekla je da trideset godina Grad Čakovec postoji u sadašnjem ustrojstvenom obliku, a ove godine poklopili su se još neki jubileji, poput 70 godina rada Muzeja Međimurja, 50 godina dječjeg odjela knjižnice "Nikola Zrinski", a ovog ljeta uslijedit će i 60. izdanje manifestacije Porcijunklova u organizaciji Turističke zajednice.

Ove se godine navršilo i 690 godina prvog pisanog spomena stare čakovečke župe sv. Mihovila.

– Zahvaljujući uspješnoj prijavi na europske fondove dograđujemo dva te ćemo početi graditi jedan novi dječji vrtić. Zahvaljujući suradnji s resornim ministarstvima i Međimurskom županijom, gradimo novu školu. Posadili smo stotine novih stabala, uredili pješačke i biciklističke staze. Građevinski strojevi uređuju niz važnih prometnica i ulica, osvijetlili smo dosad mračne dijelove grada. Naši sportaši, kulturne udruge, obrazovne i znanstvene institucije mogu u svojim planovima računati na podršku Grada, a sredstva koja izdvajamo za njihove potrebe su udvostručena. Prvi put nakon dugih 15 godina, u 2024. ušli smo neopterećeni dospjelim, a neplaćenim računima. Pripremili smo potrebnu dokumentaciju i ishodili dozvole za nove škole, parkove, trgove i ulice. Čakovec je danas bolji nego što je bio prije nekoliko godina. Dio uspjeha leži i u tome što smo promijenili paradigmu po kojoj je Grad godinama radio i poslovao. Umjesto da se zatvorimo u svoje uske granice, oslanjamo se samo na vlastite financijske mogućnosti te pasivno čekamo, učinili smo suprotno. I rezultati su tu – rekla je Cividini.

Provedba projekata

Zahvaljujući aktivnoj suradnji s resornim ministarstvima i Međimurskom županijom, gradi se novi Regionalni edukacijski centar. Na svečanoj sjednici bio je i predsjednik Zoran Milanović, a u ime predsjednika Vlade Sunčana Glavak. Župan Matija Posavec podsjetio je da je Čakovec središte i sjedište Međimurske županije.

– U godinama otkako je Ljerka Cividini gradonačelnica napravili smo dosta u pripremi i provedbi raznih projekata. Danas u Čakovcu, gradiću u europskim razmjerima, imate koncipiran život u kojem vam je sve dostupno i na vrhunskoj razini. Kao Županija podržavamo sve one gradske projekte koji su vezani uz boljitak života građana i još veći razvoj, kako Međimurske županije tako i grada Čakovca – rekao je župan Posavec.

Dobitnici zlatnika

Ovogodišnji dobitnici zlatnika "Grb Grada Čakovca" su Demoni, Dragutin Miholček i Inner Wheel klub Čakovec. Nagradama za životno djelo ovjenčani su Ivan Pranjić i Đuro Bel. Godišnje nagrade Grada Čakovca pripale su Udruzi sport za sve Mačkovec, KUD-u Mihovljan i Muzeju Međimurja, a nagrada "Adam Zrinski" otišla je Školskom volonterskom klubu Gimnazije "Josip Slavenski".

Potpisani ugovori za provedbu mjera prilagodbe klimi Za ozelenjavanje javnih površina 1,34 milijuna eura Jubilarna Međimurska večerja Priznanja za poseban doprinos razvoju Društva Međimuraca storyeditor/2024-05-24/MZA1.jpg MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Urbanovo potvrdilo zašto su međimurska vina sve cjenjenija