Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Potpisani ugovori za provedbu mjera prilagodbe klimi

Za ozelenjavanje javnih površina 1,34 milijuna eura

Foto: Međimurska županija Ozelenit će se površine

Župan Matija Posavec potpisao je u Zagrebu ugovore za dodjelu sredstava iz europskih fondova za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti 690.310 eura. Radi se o projektu Međimurske županije i njezine ustanove za razvoj REDEA-e, koji će omogućiti ozelenjavanje niza površina te razvoj zelene infrastrukture i to u okolici 16 osnovnih i srednjih škola diljem Međimurja.

To su prostori kod osnovnih škola u Donjem Kraljevcu, Donjoj Dubravi, Draškovcu, Hodošanu, Kotoribi, Orehovici, Svetom Jurju na Bregu, Belici, Goričanu, Podturnu, Prelogu, Svetom Martinu na Muri, Pribislavcu i Štrigovi, kao i prostor uz atletsku stazu kod Graditeljske škole Čakovec te prostor uz Tehničku školu Čakovec. Drugi projekt podrazumijeva uređenje parkovne arhitekture i pratećih sadržaja na dječjim igralištima u Čakovcu, u Ul. ZAVNOH-a te na jugu grada, zatim kod ambulanti Doma zdravlja u Domašincu i Svetoj Mariji, kod Mlina na Muri u Žabniku te uz depandansu Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu i uz Dom za odrasle osobe u Orehovici. Ukupna vrijednost dvaju navedenih projekata Međimurske županije doseže 868.100 eura, a ugovorima su osigurani maksimalni predviđeni iznosi sufinanciranja.

Ugovor vrijedan 202.399 eura potpisala je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini za gradski dio projekta uređenja zelene površine ispred Doma za starije i nemoćne Čakovec, ugovor za pošumljavanje nasipa te uređenje šetnice na sepu u Pušćinama projekt je Općine Nedelišće, za koji su ostvarili također maksimalno sufinanciranje od 102.385 eura, a Gradu Prelogu je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno 350.000 eura za sufinanciranje projekta uređenja parka u južnom dijelu grada u kojem će se posaditi 467 autohtonih biljaka, urediti šetnice i vrtne sjenice. Ugovor je preuzeo gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Taj projekt, nazvan GoGreen II, obuhvaća i radionice za djecu predškolske i školske dobi.

Ukupna vrijednost zelenih projekata u Međimurju u ovom ciklusu sufinanciranja doseže 1,345.094 eura. 

Jubilarna Međimurska večerja Priznanja za poseban doprinos razvoju Društva Međimuraca storyeditor/2024-05-24/MZA1.jpg MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Urbanovo potvrdilo zašto su međimurska vina sve cjenjenija Sportski susreti Masovni sportski susreti okupili oko 1670 natjecatelja Vrtićanci u Čakovcu, umirovljenici u G. Mihaljevcu