Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Urbanovo potvrdilo zašto su međimurska vina sve cjenjenija

storyeditor/2024-05-24/MZA1.jpg
Urbanovo u Međimurju
Više od 3000 posjetitelja 14. Festivala pušipela imalo je priliku degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije članova Hortus Croatiae i uživati u gastronomskoj ponudi

Podrumi međimurskih vinara proteklog su vikenda bili puni posjetitelja koji su stigli na završne dane 23. po redu Urbanova, jedne od najposjećenijih manifestacija na sjeveru Hrvatske. Urbanovo je otvoreno 14. Festivalom pušipela u Štrigovi.

– Naši vinogradari jednom godišnje okupe se kako bi proslavili kvalitetu rada svojih ruku, ali i kvalitetu nasljeđa koju ostavljaju svom zavičaju i budućim generacijama. Svaka regija ima nešto po čemu je poznata, a naš brend je vino čija je kvaliteta poznata diljem Hrvatske, ali i šire – rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Održano je i 8. Međunarodno ocjenjivanje vina. Diplome za najbolja vina dobili su Branimir Jakopić iz Železne Gore za Rajnski rizling iz 2019. koji je proglašen šampionom ovogodišnjeg Međunarodnog ocjenjivanja, obitelj Puklavec iz Ormoža u kategoriji pjenušavih vina, obitelj Cmrečnjak iz Svetog Urbana za Chardonnay barrique iz 2022., te za Pušipel classic iz 2023. godine. U kategoriji mirnih crnih vina diploma je pripala obitelji Preiner iz Sv. Urbana za Pinot crni, berba 2019., dok je obitelj Žnidarić iz Marije Gorice osvojila nagradu "Franjo Lebar" za najbolji Sauvignon (berba 2023.).

Povezane županije

Predsjednica stručne komisije dr. sc. Ivana Alpeza naglasila je da su međimurski vinari, usprkos izazovima u 2023., kvalitetom vina dokazali da su dorasli i izazovnim godinama. Predsjednik Udruge Hortus Croatiae Robert Horvat zahvalio je Međimurskoj županiji i županu Posavcu što je prije više godina prepoznao potencijal i važnost Urbanova. Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina rekao je da je ponosan što je Primorsko-goranska županija partner na ovogodišnjem Urbanovu.

– Kada kažete pušipel, pomislite na Međimurje, a kada kažete žlahtina, to smo mi. U Primorsko-goranskoj županiji ponosni smo na svoje autohtone vinske sorte, došli smo ovamo s izrazito jakom delegacijom naših vinara da vam ih i predstavljamo – rekao je Komadina. Na otvorenju je uz ostale uzvanike bio i župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić.

– Povezanost naših županija temelji se na povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Tijekom povijesti povezivali su nas Zrinski i Frankopani, sadašnjost je obilježena povezivanjem plave i zelene Hrvatske, kontinenta i mora, a budućnost ćemo graditi na temeljima svoje bogate povijesti i kulture, ali i međusobnoj promociji naših kvalitetnih, autohtonih proizvoda – rekao je Posavec. U ime predsjednika Vlade govorila je Sunčana Glavak.

Vino u karikaturama

Posjetitelji Festivala pušipela imali su prilike degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije članova Hortus Croatiae. U suradnji s Državnim arhivom iz Rijeke, Državni arhiv za Međimurje u Štrigovi je organizirao izložbu "Povijest vinarstva na Liburniji", dok je u domu kulture u Štrigovi međunarodnu izložbu karikatura na temu vina imao međimurski karikaturist Damir Novak. Trodnevni festival u domu kulture u Štrigovi posjetilo je oko 3000 ljudi! Terme sv. Martin uključile su se s predstavljanjem svojih specijaliteta i prodajom vrhunskih međimurskih vina po promotivnim cijenama, a Bajzovi dvori i majstor kulinarstva Marko Palfi priredili su "Cooking show". Za sportaše i rekreativce organizirana je utrka "Wine run".