Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
U Noći muzeja i Nacionalni park Krka

Čarobna škrinja skrivat će tajne tradicijskih zanata

Skradinski buk
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Uz izložbe će se držati i kulinarska radionica na kojoj će se pripremati jednostavne slastice, energetske pločice od domaćih orašida, suhih smokava i rogača, a na bogatoj trpezi naći će se i pokoji stari recept iz antičkoga Rima u suvremenoj izvedbi

Javna ustanova "Nacionalni park Krka" pridružit će se "Noć muzeja" s programskom podrškom muzejima Šibenika, Drniša i Knina koji su se okupili pod zajedničkim nazivnikom "Muzeji – inovacije i digitalna budućnost".

Posjetiteljima će predstaviti bogatu muzejsku građu u svjetlu inovativne budućnosti, s obzirom na to da je uspješnost u promociji kulturne baštine upravo u korištenju novih tehnologija, izvijestili su iz NP Krka.

Šetnja je bila duga 3400 metara NP Krka Šetnja od Skradinskog mosta do Skradinskog buka

Tako će, pored uživanja u jedinstvenoj ljepoti zimske Krke, posjetitelji imati priliku detaljnije se upoznati s tradicijskim zanatima i bogatom industrijskom baštinom na rijeci Krki. U vodenicama na Skradinskom buku bit će prezentirana stara kužina, mlin, mlinareva soba, tkalački stan, kovačija i štala a postavljena je i izložba o hidroelektranama sagrađenima duž toka rijeke Krke.

U Gradskom muzeju Drniš od 19 sati posjetitelji će se moći zabaviti foto-pričama s motivima rijeke Krke. 

Za nesvakidašnji doživljaj motiva rijeke Krke, prirodnih vrijednosti, kulturno-povijesnih znamenitosti i manifestacija pobrinuli su se fotografi amateri: Iva Matić, Ante Gverić i Tomislav Prpa. Veličanstveni prizori uhvaćeni pažljivim fotografskim okom razlit će se muzejskim zidovima, uz glazbu i svjetlosne efekte. 

Obnova škola i bolnice Lani energetski obnovljene tri škole na području od posebne skrbi te bolnica u Šibeniku Osnovna škola Kistanje dobila i svoju sunčanu elektranu

Uz foto izložbu održat će se kulinarska radionica na kojoj će se pripremati jednostavne slastice, energetske pločice od domaćih orašida, suhih smokava i rogača, a na bogatoj trpezi naći će se i pokoji stari recept iz antičkoga Rima u suvremenoj izvedbi. Posjetitelji će moći zaviriti i u čarobnu škrinju koja krije tajne tradicijskih zanata na Krki. Suvremene tehnologije živopisno će dočarati ugođaj tradicionalne kovačije i staroga mlina.  

U 20 sati u Kninskom muzeju  bit će otvorena izložba "Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu novih istraživanja" koja je rezultat suradnje Javne ustanove "Nacionalni park Krka" i Državnog arhiva u Šibeniku.

Na izložbi su obrađene srednjovjekovne utvrde u obuhvatu Nacionalnog parka "Krka" na kojima je Javna ustanova "Nacionalni park Krka" tijekom proteklih godina sustavno provodila arheološka istraživanja, arhitektonska i geodetska snimanja te konzervatorske radove.

Viseći most Drugi najduži u Europi Gradit će se viseći pješački most iznad kanjona Krke