Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Drugi najduži u Europi

Gradit će se viseći pješački most iznad kanjona Krke

Viseći most
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Gradnja mosta dugog 462,5 metara, kako je rekao Šakić, počet će u sljedećih godinu i pol do dvije, a sve ovisi o brzini izrade dokumentacije i dozvola

Projekt visećega pješačkog mosta koji će po dužini biti treći na svijetu i drugi u Europi i koji će preko kanjona Krke povezivati srednjovjekovne utvrde Nečven i Trošenj predstavili su u Šibeniku ravnatelj Nacionalnog parka Krke Krešimir Šakić i direktor projektnog ureda "Blok", koji je izradio idejni projekt, Hrvoje Vukić.

Dojmljivi su predmeti koje izrađuje Branko Papak Samouki majstor Od drva i kamena radi suvenire, stare bačve pretvara u stolove i stolce

- Ovo je kruna naših razvojnih projekata i izgradnje posjetiteljske infrastrukture. Ovaj most će biti točka preokreta u općinama Promini i Kistanjama i gravitirajućim područjima i zadat će novi tempo razvoja. To je onaj element koji će dodatno povećati atraktivnost tog prostora na jedan način koji neće ugroziti prirodu. Ova posjetiteljska atrakcija koncipirana je tako da goste zadržava i usmjerava na rubne dijelove kanjona, što će povećati atraktivnost svih gravitirajućih prostora, prvenstveno Eko kampusa Krke u Puljanima, arheoloških nalazišta na Burnumu, Oziđanoj pećini i iznimno atraktivnih slapova Manojlovca - rekao je ravnatelj Nacionalnog parka Krke Krešimir Šakić, dodajući da je o vrijednosti projekta prerano govoriti.

Gradnja mosta dugog 462,5 metara, kako je rekao Šakić, počet će u sljedećih godinu i pol do dvije, a sve ovisi o brzini izrade dokumentacije i dozvola. Idejni projekt je izrađen, a Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije donio je u studenome rješenje o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. Osim mosta, planirano je i uređenje pristupnih putova za utvrde Nečven i Trošenj.

NP Krka odgovornost prema prirodi Prikupljeno 508 dječjih obećanja Krki

- Srednjovjekovne utvrde Nevčen i Trošenj udaljene su petstotinjak metara i došli smo do osnovnog raspona mosta od oko 462 metra. Most je visećeg tipa tibetanskog stila, a odabran je zato što se htjelo što manje utjecati na sam prostor i prirodne ljepote koje se tamo nalaze. Nosiva konstrukcija su čelične užadi koje su položene na portale, jedan sa strane Nevčena, jedan sa strane Trošenja, a gazne površine i ostali dio konstrukcije čine stabilizacijska užad. Podna površina je bila zamišljena kao drvena, međutim, s obzirom na uvjete, mijenjat će se uz providnu konstrukciju kako bi se mogao usmjeriti pogled prema rijeci. Na sredini mosta pješački hodnik se nalazi na visini od 140 metara iznad rijeke Krke. Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj - rekao je direktor projektnog ureda "Blok" Hrvoje Vukić.

Most je koncipiran tako da objedini funkcije pješačke staze i vidikovca i ponudi neposredan doživljaj krajolika i nedirnute prirode. Zbog boljeg uklapanja u krajolik, kao optimalno rješenje nametnula se relativno lagana konstrukcija visećega pješačkog mosta. Projektanti su predvidjeli postavljanje dvaju portala i pješačkog hodnika na nosive čelične lančanice. Predviđena širina pješačkog hodnika je 160 centimetara, što odgovora punoj širini pješačke staze s dva pješačka traka.

Kako su rekli načelnik općine Promine Tihomir Budanko i zamjenik načelnika općine Kistanja Borislav Šarić, most će mnogo značiti za razvoj tih općina, a poglavito njihov turistički razvoj. Projektom će biti povezani i Eko kampus Krka u Puljanima s Centrom za interpretaciju prirode Krka - vrelo života u Kistanjama, na kojima su u tijeku građevinski radovi u sklopu projekta "Nepoznata Krka".
Realizacijom ovog projekta znatno će se produžiti trajanje sezone posjećivanja i povezat će se lijeva i desna obala Krke u cjelovitu turističku destinaciju. Samo uz veći rast turizma uz rijeku Krku, možemo očekivati nove investicije i zapošljavanje, istaknuli su Budanko i Šarić.

Ukrcaj na brod za Naciolani park Krka Skradin Redovi za Nacionalni park Krka