Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Lani energetski obnovljene tri škole na području od posebne skrbi te bolnica u Šibeniku

Osnovna škola Kistanje dobila i svoju sunčanu elektranu

Obnova škola i bolnice
1/5
Foto: Šibensko-kninska županija
U općoj bolnici uveden je novi energent, pa se umjesto na loživo ulje griju na zemni plin

Tijekom 2018. godine europskim sredstvima i sredstvima Šibensko-kninske županije, kao osnivača škola, energetski su obnovljene tri škole na području županije. Riječ je o energetskoj obnovi Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu, Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu i Osnovne škole Kistanje u Kistanjama. Ukupna vrijednost ova tri projekta iznosi više od 10,5 milijuna kuna, a svi navedeni projekti sufinancirani su 40 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 35 posto iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, dok je preostalih 25% sredstava osigurano u proračunu Šibensko-kninske županije.

Dojmljivi su predmeti koje izrađuje Branko Papak Samouki majstor Od drva i kamena radi suvenire, stare bačve pretvara u stolove i stolce

Projekti Razvojne agencije

Projekte je pripremila naša Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije uz uspješnu suradnju s ravnateljima škola te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao partnerom na projektu, a ujedno je sudjelovala i u njihovoj provedbi.

Foto: Šibensko-kninska županija

Energetskom obnovom Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu uspješno je izvršena zamjena stolarije, povećana je toplinska zaštita vanjskog zida i stropa prema negrijanom prostoru (tavanu), zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom te je postavljen sustav daljinskog očitanja potrošnje i kontrolnih mjerila energije i vode za dio zgrade (dilatacija „A“), dok su dilatacije C i D već obnovljene prijavom škole na prethodne natječaje. Ukupna vrijednost ove energetske obnove iznosi  4,792.041,66 kuna, od čega je županija sudjelovala s iznosom od 1,043.765 kuna.

Srednja škola Ivana Meštrovića potpuno je energetski obnovljena te su zamijenjeni fasadni zatvori, postavljene su nove toplinske obloge vanjskih zidova i pojačane toplinske obloge ravnih krovnih ploča obnovom hidroizolacije.

Foto: Šibensko-kninska županija

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,972.141 kunu, od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 797.043 kune, Fond za sufinanciranje provedbe projekata EU na lokalnoj i regionalnoj razini 668.294 kune, dok preostalih 506.802 kune sufinancira Šibensko-kninska županija.

Uspješnim dovršetkom energetske obnove Osnovne škole Kistanje toplinski su izolirani vanjski i unutarnji zidovi, kao i međukatne konstrukcije između negrijanog i grijanog prostora. Osim postavljanja toplinske izolacije izvršena je zamjena svih otvora vanjske ovojnice zgrade uz zadržavanje elemenata za zaštitu od sunca, te je zamijenjena rasvjeta LED rasvjetom koja je energetski učinkovitija. Uz sve to postavljena je i sunčana elektrana „OŠ Kistanje 1“ ukupne instalirane snage 14 kW.  Provedenim mjerama umanjit će se energetske potrebe objekta i emisija CO2 za gotovo 85 posto, što će rezultirati kako značajnim financijskim uštedama tako i pozitivnim učincima na okoliš. Ukupna vrijednost ove energetske obnove iznosi 3,590.507 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 1,411.775 kuna, Fond za sufinanciranje provedbe projekata EU na lokalnoj i regionalnoj razini 1,196.898 kuna, dok je preostalih 981.833 kune osigurano u proračunu Šibensko-kninske županije.

Foto: Šibensko-kninska županija

Unapređenje standarda

– Provođenjem mjera energetske obnove u školama će se ostvariti energetske uštede što će za škole značiti i znatnije financijske uštede u materijalnim i financijskim rashodima. Realizacijom ovih projekata doprinijet će se očuvanju okoliša te kvalitetnijem provođenju nastavnih aktivnosti u školama odnosno poboljšanju i unapređenju školskog standarda. Ova značajna kapitalna ulaganja važna su za našu županiju i stoga što se sve tri škole nalaze na području od posebne državne skrbi pa će njihova realizacija doprinijeti i ravnomjernom razvoju naše županije – kazao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Osim energetske obnove škola, koncem rujna 2018. uspješno je dovršena i energetska obnova Opće bolnice Šibensko-kninske županije u Šibeniku čija financijska vrijednost iznosi 51 milijun kuna bez PDV - a. Projekt energetske obnove Opće bolnice iznimno je značajan jer su se provele planirane mjere energetske učinkovitosti čime je bolnica ostvarila značajne uštede na troškovima energije, ali bez opterećenja županijskog proračuna, s obzirom na to da se ova energetska obnova financirala putem ESCO modela u kojem je Republika Hrvatska preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirala projekt u iznosu od 40 posto, a preostalih 60 posto osigurava privatni partner koji će sama bolnica isplaćivati iz ostvarenih ušteda tijekom 14 godina.

U okviru radova rekonstruirana je građevinska ovojnica, zamijenjena je stara stolarija energetski učinkovitijom te je provedena toplinska i hidroizolacija ravnih i kosih krovova. Rekonstruirana je i cjelokupna kotlovnica s pripadajućim podstanicama, ugrađeni su novi niskotemperaturni kotlovi kao i obnovljivi izvori topline za proizvodnju toplinske energije te je uveden novi energent - zemni plin umjesto dosadašnjeg loživog ulja.

Foto: Šibensko-kninska županija

Goran Pauk Na sjednici Vlade Župan Goran Pauk imenovan u Odbor regija