Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Ugovori se ne mogu jednostrano raskinuti bez posljedica, upozorila je oporba

Čehok raskida ugovor o koncesiji između Varaždina i tvrtke iz C.I.O.S. grupe

Ivan Čehok
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Gradonačelnik u dopisu tvrtki T&H Invest (bivši T7 VIS) navodi da se gase ranije izglasane obveze zbog nemogućnosti ispunjenja uvjeta zbrinjavanja 120.000 tona baliranog otpada

Grad Varaždin raskida ugovore o interventnom odvozu otpada s tvrtkom T&H Invest, i stavlja izvan snage ugovor o koncesiji za odlaganje baliranog miješanog otpada zajednice ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R iz C.I.O.S grupe. Prema ugovoru koji su 2008. sklopili Varkom i T7 VIS (današnji T&H Invest), bale su trebale završiti u MBO pogonu te tvrtke, da bi Grad u vrijeme HNS-ova gradonačelnika Gorana Habuša raspisao koncesiju koja je dodijeljena zajednici ponuditelja, a da onaj prvi ugovor nije poništen.

Dječje igralište Veselje u prigradskom naselju Čehok: Nakon Hrašćice kreće obnova još desetak igrališta

Dva valjana pravna posla

Tako je došlo do situacije da postoje dva valjana pravna posla vezana uz balirani otpad. Gradonačelnik Ivan Čehok u dopisu tvrtki T&H Invest (bivši T7 VIS) navodi da je došlo do gašenja obveza gradske tvrtke Varkom koje proizlaze iz ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada. Prema njegovu obrazloženju, ispunjenje obveza Varkoma postalo je objektivno nemoguće jer je balirani otpad s vremenom promijenio svoju masu, fizikalne i kemijske karakteristike. Osim toga, Varkom je iz poslovanja isključio sve djelatnosti koje se ne odnose na opskrbu pitkom vodom, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda. U Gradu ističu i da T&H invest nema važeću dozvolu za gospodarenje otpadom. Stavljanjem odluke izvan snage postupaju, tvrde, u skladu s uputama Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva financija od 2014. do 2016. godine. Gradsko vijeće je odluku o odabiru koncesionara donijelo u ožujku 2013., nakon čega je Ministarstvo zauzelo stav da to nije u skladu s planom zbrinjavanja. Zajednica ponuditelja u kojem su CE-ZA-R, Komunalac Davor i Eko-flor plus na Trgovačkom sudu podigla je 2016. tužbu protiv Grada “tešku” oko 95 milijuna kuna. Taj spor još nije okončan. Sve se dodatno zakompliciralo kad je u travnju prošle godine na Vrhovnom sudu odbačena pravomoćna presuda Visokoga trgovačkog suda kojom su ništetnim proglašeni ugovori s dodacima između T7 VIS-a, Varkoma i Grada.

– Jednostavno želimo van iz ovoga, ove pravne sporove nećemo raščistiti još najmanje deset godina. Bale moramo riješiti – poručio je jučer vijećnicima Čehok.

Ugovori se ne mogu samo tako jednostrano raskinuti bez posljedica, upozorili su neki vijećnici koji smatraju da će Grad pretrpjeti štetu.

Postavljaju se novi podzemni spremnici za otpad zaprešić Postavljaju se novi podzemni spremnici za otpad

– Cilj je zbrinjavanje bala na zakonit način, što je bivša vlast propustila učiniti – uzvratio je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Podsjetio je da je Ministarstvo zaštite okoliša ukazalo da zajednica ponuditelja u trenutku donošenja odluke o odabiru nije raspolagala odgovarajućim dozvolama za gospodarenje otpadom, a ni kapacitetom za izvršenje obveza iz koncesije koja nije potpisana.

– Pravnih posljedica će biti, kakvu god odluku donijeli. Građane ne zanimaju pravna pitanja, nego da se problem riješi i kad će bale biti odvezene – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan (HDZ). Loši i nepromišljeni potezi svih gradskih vlasti uzrok su, istaknuo je, ovog stanja. Svih 14 godina vlasti su se ponašale defetistički, poduzimale se “ad hoc” mjere i situacija se stalno komplicirala.

– Ovo je promjena i novi početak. Grad preuzima aktivnu ulogu kakva je svaka odgovorna vlast trebala od početka igrati – dodao je Habijan i zaključio da je odluka o raskidu hrabra.

Odlagalište na 5,2 hektara

Otpad na lokaciji Brezje stoji odložen više od 13 godina, dio bala djelomično je mehanički oštećen, pa otpad dolazi u kontakt s oborinama i izložen je atmosferskim utjecajima, pa ga treba ukloniti. Navodi se to u planu sanacije koji je izradila tvrtka EcoMission.

Odlagalište se prostire na oko 5,2 hektara, a 37.355 četvornih metara zauzimaju same bale, oko 120.000 tona, nastale od 1. travnja 2005. do 26. listopada 2012. Plastična folija na svim je balama oštećena i ne pruža potrebnu zaštitu, navodi se u planu sanacije.

Kako se odlagalište nalazi na manje od 500 metara od naseljenog područja, u III. zoni sanitarne zaštite izvorišta vode, važno je, zaključuje se, kvalitetno, pažljivo i u što skorije vrijeme provesti sanacija.

U VARAŽDINU PROSLAVLJENA KINESKA NOVA GODINA nesvakidašnje slavlje U Varaždinu proslavljena Kineska nova godina