Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Socijalna zadruga Pružimo ruke ima niz aktivnosti

Cekeri žena iz zadruge otišli u Japan, London, Pariz...

Socijalna zadruga Pružimo ruke
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Sama zadruga nastala je kako bi se pomoglo ženama koje izlaze iz sigurne kuće – rekla je Đurđa Adlešič, predsjednica zadruge

Ubrzo nakon osnivanja Socijalne zadruge „Pružimo ruke“ ta je skupina postala prepoznatljiv akter u mnogim događajima, a da se nije zadržala samo u županiji govori posljednji u nizu događaja kada su članice zadruge boravile u susjednoj Bosni i Hercegovini. Naime, ostvarile su suradnju s Caritasom biskupije Banje Luke te su održale radionicu „Pružanje usluga i edukacija izrade suvenira za žene u Bosni i Hercegovini u sklopu projekta Heritage Roufe – prekogranične suradnje“.

Župan Damir Bajs posjetio Garešnicu Župan Damir Bajs potpisao ugovore za radove na energetskoj obnovi U Garešnici će u dom zdravlja i osnovnu školu uložiti 13,2 milijuna kuna

U planu dva projekta

Caritas banjolučke biskupije potpisao je sporazum o suradnji na projektu izrade i prezentacije domaćih proizvoda i rukotvorina s Gradom Garešnicom, koji je u projekt uključio brojne druge udruge. Ciljana skupina bile su nezaposlene žene, a svrha je njihovo uključivanje u rad i izradu suvenira. Dušica Dergez, članica Socijalne zadruge “Pružimo ruke”, koja je ujedno i voditeljica radionice, rekla je kako je oduševljena načinom na koji je sa svojim dvjema suradnicama primljena u sklopu projekta i što su mogli prenijeti svoja znanja drugim ženama.

– Prvi dio radionice radili smo uporabne predmete tako da smo plele cekere, košarice i torbice. Drugi dio radionice obuhvatio je prigodne blagdanske i ostale ukrase. Ono što smo napravili na radionicama ostalo je udrugama na uporabu i kao primjer kako da nastave izradu tih stvari. Nadamo se i nastavku suradnje – rekla je Dušica Dergez. Nastavno na temu daljnje suradnje upraviteljica Socijalne zadruge „Pružimo ruke“ Đurđa Adlešič rekla je kako su razgovarali o sljedeća dva projekta prekogranične suradnje istog Caritasa, među kojima bi prvi bio već u lipnju.

– Imali smo već projekte s Bosnom i Hercegovinom tako da ovo nije prva suradnja. Jedan projekt smo također zajedno prijavili i očekujemo rezultate. Što se tiče same Socijalne zadruge, imamo nekoliko projekata za koje čekamo rezultate o čemu ćemo javnost pravovremeno obavijestiti – rekla je Adlešič. Vrijedan rad i trud zadruge očituje se u mnogim aspektima njihova rada, poput opremanja dječje igraonice u općini koja nema vrtić, raznim tečajevima i radionicama, ali i po svojim cekerima. Naime, prije nekoliko godine žene su počele izrađivati od kukuruzne komušine autohtone bjelovarske cekere, torbe za laptop, košare, prigodne ukrase. Upravo su time očarale mnoge bjelovarske goste poput japanskog veleposlanika koji ih je naručio za svoju zemlju, a cekeri su prošetani i po modnim pistama u Parizu i Londonu.

Garešnica Garešnica Potpisani ugovori s izvođačima radova za Tehno park

– Sama zadruga nastala je kako bi se pomoglo ženama koje izlaze iz sigurne kuće. Gledale smo što bi se moglo raditi i čega nema puno, onda mi je pomogla časna Samuela emina Petra sa svojim prvim idejama – prisjetila se početaka Đurđa Adlešič.

Autohton proizvod

– Tada smo organizirali tečajeve i radionice koji su trajali nekoliko tjedana i po nekoliko godina smo ih radili, grupa od 60 žena prošla je kroz tu radionicu, svladalo jako dobro zanat i umijeće što pokazuju i priznanja koja su dobile. Osim časne Samuele Premužić, podučavala ih je i baka Jagica – ispričala je Adlešič. Prvi cekeri za laptop, tržnicu ili plažu sufinancirani su sredstvima koje su dobili na natječaju Zagrebačke banke 2013. Prepoznali su ih jer je njihov proizvod, kažu, doista autohton, izvorni proizvod, od prirodnih materijala. Više od deset žena aktivno je uključeno u izradu ovih proizvoda i na vrijeme se moraju pobrinuti da imaju dovoljno kvalitetne komušine, koja je dostupna samo u jesen.

Garešnički šahisti Natjecanje u Malom Lošinju Garešnički šahisti 12. u finalu državnog prvenstva