Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Dan jedinstvenoga europskog broja za hitne službe 112 obilježava se 11. veljače

Centar 112 Zagreb lani je zaprimio 506.000 poziva, a sve ih je manje zlonamjernih

Foto: Zagrebačka županija
U sklopu Dana jedinstvenoga europskog broja za hitne službe 112, Ravnateljstvo civilne zaštite u Zagrebu ugostilo je učenike OŠ Pušća koji su obišli Županijski centar 112 u Nehajskoj

Koji je točan broj hitne pomoći, vatrogasaca i policije svatko zna još od vrtićkih dana, a od 2005. godine taj je broj – 112. A osim na hrvatskom, hitna se situacija može prijaviti i na engleskom, njemačkom, talijanskom, mađarskom i češkom jeziku.

Potpisan ugovor o poslovnoj suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) Poduzetnicima vrlo povoljne kamate, Županija ih subvencionira do kraja kredita

U Europskoj uniji od 1991. godine 11. veljače obilježava se kao Dan jedinstvenoga europskog broja za hitne službe 112. Tim povodom Ravnateljstvo civilne zaštite - područni ured Zagreb ugostilo je prošli tjedan učenike Osnovne škole Pušća, za koje je organizirano edukativno predavanje i obilazak Županijskog centra 112.

130.000 žurnih poziva

– U programu rada Ravnateljstva civilne zaštite jesu i edukacije za djecu školskog i predškolskog uzrasta, tijekom kojih ih upoznajemo sa svim žurnim službama i načinom njihova pozivanja u slučaju potrebe. Ako se informacija brzo proslijedi onima koji pružaju pomoć, onda će pomoć biti i kvalitetnija – rekao je Damir Pilčik, pročelnik područnog ureda civilne zaštite Zagreb, dodavši da je Centar 112 Zagreb, koji obuhvaća područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, lani primio više od 506.000 poziva, od čega je u više od 130.000 slučajeva bio potreban angažman više žurnih službi. Rekao je i da veseli što je sve manje zlonamjernih poziva koji štete sustavu.

A u sklopu Županijskog centra 112 Zagreb, sufinanciranjem Zagrebačke županije ustrojen je i Županijski vatrogasno-operativni centar.

Održan stručni skup Potrebno je proširiti tržište rada za učenike s teškoćama

– Jedna smo od rijetkih županija u državi koja ima ovakav centar – podsjetila je zamjenica župana Nadica Žužak, koja je također obišla područni ured Ravnateljstva civilne zaštite Zagreb. Govoreći o broju 112 rekla je da on građanima garantira brzu intervenciju u slučaju potrebe i objedinjenost svih žurnih službi neophodnih za neku intervenciju. Ukazala je i na važnost edukacije najmlađih.

Djecu učiti od najranije dobi

– Svjesni smo da treba učiti od najranije dobi, kako bi djeca jednoga dana kada postanu odrasli i odgovorni članovi ovoga društva znala kolika je važnost pravodobne intervencije. Stoga Zagrebačka županija i financijski podržava rad žurnih službi u sustavu civilne zaštite, s kojima će uskoro i potpisati ugovor o sufinanciranju u ovoj godini. U proračunu je za ovu namjenu predviđeno više od četiri milijuna kuna – rekla je zamjenica Žužak.

Projekt financiran iz fondova EU, a provodi ga Razvojna agencija Zagrebačke županije s partnerima S 35.000 kuna potpore 19 nezaposlenih dobilo je priliku za pokretanje biznisa