Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
zagrebačka županija

Centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu za industriju budućnosti

Ulaganja u školstvo
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Zagrebačka županija ulaganjem u obrazovanje postavlja temelje za razvoj mladih generacija i zajednice. Ostvareni projekti važan su korak prema modernizaciji obrazovnog sustava i prilagodbi potrebama tržišta rada

Zagrebačka županija nastavlja snažno ulagati u obrazovanje, postavljajući temelje za razvoj mladih generacija i lokalne zajednice. Dva velika projekta, koja su ovih dana svečano obilježena, predstavljaju važan korak prema modernizaciji obrazovnog sustava i prilagodbi suvremenim potrebama tržišta rada. Riječ je o novoizgrađenoj Područnoj školi Strmec u Svetoj Nedelji, koja je otvorila svoja vrata učenicima na početku ove školske godine, te otvorenju Centra izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu, koji će omogućiti učenicima stjecanje ključnih tehnoloških vještina potrebnih za budućnost.

Ulaganje u budućnost

Nova Područna škola Strmec predstavljena je kao jedan od najvažnijih obrazovnih projekata Zagrebačke županije posljednjih godina. Njezina je gradnja ukupno koštala 6,9 milijuna eura, a financirana je zajedničkim snagama Grada Svete Nedelje i Zagrebačke županije. Grad Sveta Nedelja osigurao je 66,7% sredstava, dok je Zagrebačka županija sudjelovala s 33,3 posto.

Iako je škola već bila u funkciji prošle godine, završeni su svi preostali radovi i rezanjem vrpce svečano je obilježen završetak projekta. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je ponos zbog realizacije ovog projekta, naglasivši da ulaganje u obrazovanje predstavlja ulaganje u budućnost cijelog društva.

– Ovo nije samo građevina, nego prostor u kojem naša djeca dobivaju priliku za kvalitetno obrazovanje i napredak. Svaki korak u tom smjeru je korak prema boljoj budućnosti za sve nas – rekao je Kožić. Najavio je nastavak ulaganja u školsku infrastrukturu te istaknuo da je već odobrena druga faza projekta koja uključuje gradnju moderne školske sportske dvorane, što će se financirati i sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Kožić je izrazio zadovoljstvo što je u županijskim školama zabilježen porast broja prvašića, a to je, kako je naglasio, pokazatelj pozitivnih demografskih trendova u Zagrebačkoj županiji.

– Sve više obitelji odlučuje se za život u našoj županiji, a to je rezultat kontinuiranih ulaganja u obrazovanje, infrastrukturu i kvalitetu života – dodao je.

Nova škola u Strmcu dizajnirana je s ciljem da učenicima omogući najsuvremenije uvjete za učenje. Uz prostrana vanjska igrališta, suvremenu knjižnicu te prostor za dnevni boravak opremljena je i najmodernijom tehnologijom, uključujući digitalizirane metode učenja. Ukupna površina škole, zajedno s okolnim dvorištem, iznosi 18.000 četvornih metara i jedna je od najvećih i najmodernijih obrazovnih ustanova u regiji.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec istaknuo je da je ovaj projekt ključan za pružanje najboljih mogućih uvjeta za obrazovanje mladih.

– Grad Sveta Nedelja kontinuirano ulaže u obrazovanje, svjestan da je to ključna komponenta napretka našeg društva. Ova škola nije samo simbol modernizacije već i pokazatelj koliko nam je stalo do budućnosti naše djece – rekao je Zurovec.

Također, predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac pohvalila je suradnju lokalne i regionalne samouprave u realizaciji ovog važnog projekta, naglasivši kako je cilj Ministarstva podići kvalitetu obrazovanja u cijeloj zemlji.

Moderna tehnologija

Dok je nova škola u Strmcu simbol napretka osnovnoškolskog obrazovanja, Centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu postavlja temelje za napredak srednjoškolskog i strukovnog obrazovanja u Zagrebačkoj županiji. Smješten je u Srednjoj školi Dugo Selo, a svečano je otvoren kao dio većeg projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0, koji obuhvaća modernizaciju strukovnih škola u regiji. Projekt, čija je ukupna vrijednost 15,5 milijuna eura, financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj te sredstvima Zagrebačke županije. U sklopu projekta uz školu u Dugom Selu dograđene su i strukovne škole u Velikoj Gorici i Samoboru, opremljene najmodernijom tehnologijom i opremom potrebnom za edukaciju budućih stručnjaka u industriji 4.0.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec istaknuo je važnost ulaganja u obrazovanje, posebno u strukovne programe.

– Ovaj centar izvrsnosti omogućit će učenicima da stječu ključne vještine potrebne za budućnost, a to će dodatno ojačati gospodarstvo naše županije. Naše gospodarstvo ovisi o kvalificiranoj radnoj snazi, a ovakvi projekti osiguravaju upravo to, mlade ljude spremne za rad u industriji budućnosti – rekao je Kolarec.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian naglasio je da je Centar izvrsnosti za robotiku ključan za prilagodbu mladih suvremenim potrebama tržišta rada, a ravnateljica Srednje škole Dugo Selo Darinka Svetec izrazila je ponos zbog realizacije ovog projekta, zahvalivši svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji.

storyeditor/2024-09-06/20240905_102428.jpg Osposobljena su 152 pomoćnika, dok su škole raspisale dodatne natječaje za zapošljavanje Više učenika i važne investicije u sustavu obrazovanja storyeditor/2024-09-02/KAj_su_jeli_nasi_stari.jpg Manifestacija je posebna jer stavlja naglasak na domaću hranu 43. manifestacija Kaj su jeli naši stari: Ovo nas vraća u prošlost storyeditor/2024-09-02/eko_udruge4_002_jpg__648x432_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg Natječaj je namijenjen udrugama Za projekte za zaštitu okoliša i prirode 80.000 eura