Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Natječaj je namijenjen udrugama

Za projekte za zaštitu okoliša i prirode 80.000 eura

storyeditor/2024-09-02/eko_udruge4_002_jpg__648x432_q85_crop_subsampling-2_upscale.jpg
Foto: Zagrebačka županija Prioritet pri dodjeli sredstava imat će projekti koji promoviraju održivi razvoj, poput smanjenja količine otpada, odvojenog prikupljanja, recikliranja te kompostiranja biorazgradivog otpada

Zagrebačka županija u 2024. godini planira poduprijeti rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode s ukupno 80.000 eura. Otvoren je natječaj za prijavu programa i projekata, koji traje do 23. rujna 2024.

Natječaj je namijenjen udrugama upisanim u Registar udruga Republike Hrvatske i neprofitnim organizacijama upisanim u Registar neprofitnih organizacija, koje su registrirane i djeluju na području Zagrebačke županije. Izuzetak su one organizacije koje nisu registrirane u županiji, ali svoj projekt provode za korisnike s njezina područja.

Financijska potpora za projekte kreće se od najmanje 700 eura do najviše 5300 eura po projektu, a svaki prijavitelj može prijaviti i ugovoriti samo jedan projekt. Ovo ograničenje omogućava širu raspodjelu sredstava i priliku za veći broj projekata da dobiju financijsku potporu.

Prioritet pri dodjeli sredstava imat će projekti koji promoviraju održivi razvoj, poput smanjenja količine otpada, odvojenog prikupljanja, recikliranja te kompostiranja biorazgradivog otpada. Također, prednost će imati i projekti usmjereni na zaštitu zraka, tla i vode te očuvanje zaštićenih područja. U tom kontekstu, projekti koji obuhvaćaju revitalizaciju okoliša, čišćenje divljih odlagališta otpada te uspostavu mjera za sprečavanje njihova ponovnog nastajanja, također će imati važnu ulogu.

Poseban fokus stavljen je i na projekte koji razvijaju obnovljive izvore energije, čime Zagrebačka županija dodatno naglašava važnost prijelaza na održive izvore energije u borbi protiv klimatskih promjena. Za sve zainteresirane, tekst natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci dostupni su online. Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona na brojeve 01/6311-761 i 01/6311-762 ili e-mailom na adresu zastita-okolisa@zagrebacka-zupanija.hr.

Zagrebačka županija ovom inicijativom nastavlja svoju posvećenost zaštiti okoliša, potičući lokalne organizacije da svojim projektima pridonesu očuvanju prirodnih resursa i promicanju održivog razvoja. 

storyeditor/2024-09-02/thumbnail_BAZEN.jpg Zabava za klince Kupanje na Vugrinščaku uz Ljetni sportko traje do 6. rujna storyeditor/2024-08-31/Madjari.jpg 9. susret Mađara iz Grada Vinkovaca Način kako se njeguju tradicija, običaji i jezik storyeditor/2024-08-29/Ministar_Glavina__24_.jpg Varaždinska županija ima 7 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja nego u 2023. Ministarstvo turizma nastavlja jačati cjelogodišnju ponudu na kontinentu