Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
9. susret Mađara iz Grada Vinkovaca

Način kako se njeguju tradicija, običaji i jezik

storyeditor/2024-08-31/Madjari.jpg
Foto: novosti.hr Kulturno-umjetničko društvo Mađara grada Vinkovaca poznato je po svojim brojnim aktivnostima

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Mađara grada Vinkovaca održan je 9. susret Mađara. Kako su rekli, cilj im je bio okupiti što više pripadnika ove nacionalne manjine na jednom mjestu kako bi njegovali svoj jezik, kulturu i običaje.

Govoreći o društvu, koje je osnovano 2012., predsjednik Pavao Varga rekao je kako se u zadnje vrijeme broj aktivnih članova društva smanjuje. Prema njegovim riječima, na popisu društva imaju 120 članova, ali je odaziv na ovakve i slične manifestacije polovičan. Dodatni problem je što se smanjuje broj aktivnih članova pa tako, kako je rekao, njih 10 do 15 nose cijelu priču i aktivnosti društva.

– Imamo organizaciju pjevača pod nazivom Arany tüske (Zlatni klas). Žene se bave raznim rukotvorinama, heklaju, pletu, rade nešto slično zlatovezu.

U kontaktu smo s Općinom Romonya, to je području u blizini Pečuha. Skoro svake godine oni su nama gosti ili mi idemo kod njih. U našem gradu često se srećemo s Tkanicom iz Tordinaca – rekao je Varga.

Govoreći dalje o aktivnostima, rekao je kako su vinkovački Mađari aktivniji i u zimskim mjesecima tako da bilježe česte susrete s raznim prijateljskim društvima kao što su Mađari iz Jankovaca, Korođa i Vukovara.

Susretu vinkovačkih Mađara nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao kako Mađari u ovome slavonskom gradu žive dugi niz godina kao i da su imali svoj utjecaj u razvoju grada.

– Želimo biti obogaćeni drugim kulturama i načinima života, a to se najbolje postiže kroz organiziranost nacionalnih manjina da bi se ostvarilo plodno tlo kako bi život bio što ugodniji – rekao je Bosančić.

Dodao je kako Kulturno-umjetničko društvo Mađara grada Vinkovaca izvrsno radi što, kako je rekao, potvrđuju i brojne aktivnosti koje provode i to ne samo tijekom ove godine nego i prethodnih godina.

– Zbog svega toga Grad Vinkovci ne može ne biti partner svim tim idejama do kojih oni dolaze kroz svoju udrugu kao i razne aktivnosti koje provode. Grad Vinkovci će i u budućnosti nastaviti podržavati rad udruge vinkovačkih Mađara – zaključio je Bosančić.

storyeditor/2024-08-26/PXL_260824_119547929.jpg šibenik Rekordno brzo popunjen Ljetni STEM kamp u Šibeniku storyeditor/2024-08-23/Vijenci.jpg Žrtve totalitarnih režima U Kumanovoj ciglani ubijeno 300-tinjak ljudi storyeditor/2024-08-22/1079_20240807_093455.jpg KUTINA Nastavak izgradnje vrtića odlična je vijest jer podižemo kvalitetu odgoja