Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
šibenik

Rekordno brzo popunjen Ljetni STEM kamp u Šibeniku

storyeditor/2024-08-26/PXL_260824_119547929.jpg
1/3
26.08.2024., Sibenik - Ljetni kamp RaStrem na tvrdjavi sv Ivana. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Grad Šibenik i ove godine organizirao je i u potpunosti financirao petodnevni STEM kamp u kampusu Tvrđave sv. Ivana te u Poduzetničkom inkubatoru Trokut. Programi su iz područja poduzetništva, meteorologije i robotike

U kampusu Tvrđave sv. Ivana u Šibeniku te u Poduzetničkom inkubatoru Trokut, od 26. do 30. kolovoza održao se petodnevni Ljetni STEM kamp koji je i ove godine u potpunosti financirao Grad Šibenik.

S obzirom na izrazito velik odaziv djece na prošlogodišnjem ljetnom STEM kampu RaSTEM, projektu Grada Šibenika vrijednom 2,042.449,12 eura, a čije je trajanje završilo u ožujku 2024., Grad Šibenik odlučio je nastaviti s financiranjem i organizacijom ovakvog poticajnog i vrijednog projekta, priopćili su iz Grada Šibenika.

Besplatne radionice

Besplatne STEM radionice ljetnog kampa RaSTEM i ove su godine naišle na izrazito pozitivan odaziv roditelja i djece te su bile popunjene u rekordnom roku nakon objave poziva.

– Veliko nam je zadovoljstvo vidjeti ovakav odaziv djece i roditelja, što je još jednom potvrda da Grad Šibenik osluškuje želje i potrebe svoje djece te je spreman u svakom trenutku ulagati u obrazovanje, rast i razvoj mladih generacija – poručuju iz šibenske gradske uprave.

Tijekom pet dana kampa za djecu je bio pripremljen raznolik edukativan program iz područja poduzetništva, meteorologije i robotike. Radionice održavaju eminentni stručnjaci iz navedenih područja te svoja stečena znanja prenose djeci na vrlo zanimljiv način, putem interaktivnih radionica.

Za one koje zanima poduzetništvo organizirane su zanimljive radionice o financijskoj pismenosti, razvijanju vlastitih ideja za biznis, marketinško komuniciranje i sl. Što možemo napraviti da klima štima, kako dati svoj doprinos za spas vlastite budućnosti na ovom planetu, teme su na radionicama iz meteorologije. Na robotici polaznici uče osnove programiranja, rad s robotima, 3D modeliranje, razvijanje računalne logike...

U svrhu brige za djecu, osim radionica poduzetništva, meteorologije i robotike, ove godine Ljetni STEM kamp RaSTEM obogaćen je i novim radionicama uz raznolik edukativni program, u kojima uspješni šibenski sportaši i treneri djeci pričaju svoje sportske priču, promovirajući sportske aktivnosti i ističući važnost aktivnog života i bavljenja sportom.

– Grad Šibenik odavno je prepoznao činjenicu da na mladim ljudima moramo graditi budućnost grada, koji je imao sjajnu bremenitu prošlost, a, vidimo, ne boji se ni za svoju budućnost. Jako mi je drago čuti komentare djece koja su kazala da je ovo način na koji se uči. Educiramo djecu potpuno novom načinu razmišljanja unutar poduzetništva, robotike i ostalih STEM područja. Pripremamo novu generaciju koja će naslijediti starije, a koja će se znanjem izboriti za svoju budućnost – izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Diplome polaznicima

Polaznici radionica, osim što su imali prigodu steći nova znanja i vještine, sklapaju nezaboravna prijateljstva. Osim mladih Šibenčana, na radionice se javljaju i njihovi gosti, koji s ljetovanja odlaze obogaćeni za jedan nezaboravan doživljaj. Predavanja iz područja poduzetništva, meteorologije i sporta održavale su se u jutarnjim satima u kampusu Tvrđave sv. Ivana, dok su se radionice robotike održavale u popodnevnim terminima u prostorijama Trokuta.

Bitno je naglasiti da su radionice potpuno besplatne. Broj mjesta je ograničen na 20 po svakoj radionici. Jedno dijete može sudjelovati na svim radionicama, dakle minimalno na jednoj, a maksimalno na tri, što je ovisilo o broju prijavljenih. Radionica Vrijeme je za sport nije imala ograničenja i nije potrebna prijava, odnosno mogu sudjelovati sva zainteresirana djeca. Svečana dodjela diploma polaznicima petodnevnog ljetnog STEM kampa RaSTEM održana je nakon njegova završetka u kampusu Tvrđave sv. Ivana.

storyeditor/2024-08-09/SPOMEN_SOBA_DOMOVINSKOG_RATA1.jpg Postav se radi u dogovoru s udrugama branitelja i udovica poginulih branitelja Spomen-soba Domovinskog rata bit će otvorena početkom 2025. godine storyeditor/2024-07-28/PXL_270724_118016807.jpg Trenutačno obrtnici rade na unutarnjem uređenju šibenskog terminala Novi terminal pružat će vrhunske uvjete za putnike i sve djelatnike storyeditor/2024-07-14/DJI_0610.jpg Šibenski muzej s putujućom izložbom o Velištaku ide u Cetinje Lokalitet Goriš – sakralni objekt 25 puta 25 metara veći je od Sv. Donata