Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Trenutačno obrtnici rade na unutarnjem uređenju šibenskog terminala

Novi terminal pružat će vrhunske uvjete za putnike i sve djelatnike

storyeditor/2024-07-28/PXL_270724_118016807.jpg
1/4
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Novim terminalom zadovoljavaju se zahtjevi za poboljšanje usluge prijevoza putnika cijele godine bez obzira na pritisak turizma, kaže Paško Dželalija
Prodaja karata, čekaonica, informacije, odlaganje prtljage, sanitarni čvorovi, uredske prostorije šibenske Lučke uprave, Lučke kapetanije, policije i carine sve će biti na jednom mjestu

Šibenik će sljedeće godine dobiti pomorsko-putnički terminal, koji otočani, kao i svi zaljubljenici u šibenski arhipelag, godinama očekuju. Građevinski radovi na gatu Vrulje su gotovi, građevina oduševljava i Šibenčane i njihove goste, a u tijeku je unutarnje uređenje kako bi sve bilo gotovo u roku.

Vrhunska zgrada

Paško Dželalija, ravnatelj Lučke uprave Šibenik, predstavio nam je projekt koji se godinama pripremao. Osnovna namjena zgrade pomorsko-putničkog terminala luke Šibenik je prihvat putnika u dolasku i odlasku te obavljanje graničnih kontrola putnika. Pomorsko-putnički terminal će omogućiti putnicima prostor zaštićen od vremenskih neprilika za odlaganje prtljage, kupnju karata, osvježenje, korištenje sanitarnih čvorova, dobivanje informacija o putovanju itd. Naglašava kako se projektom zadovoljavaju zahtjevi za poboljšanje usluge prijevoza putnika tijekom cijele godine bez obzira na pritisak turizma, što će povoljno utjecati na dostupnost zapošljavanja, obrazovanja, medicinske skrbi i drugih javnih usluga otočanima te poboljšanje integriranosti hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu.

– Pomorsko-putnički terminal namijenjen je za linijski prijevoz, međunarodni, a prije svega naš, domaći, lokalni promet. Osnovna namjena terminala je da našim putnicima, otočanima, pruži sve što im je potrebno za njihovo svakodnevno prometno komuniciranje s kopnom. Trenutačno nemaju ni čekaonicu, a kamoli što drugo. Dobit će prikladno mjesto, imat će gdje i parkirati, te imati doista dobar terminal. Ujedno, Šibenik će dobiti vrhunsku zgradu koja se izvrsno uklapa u grad, što tvrde ljudi koji se u to razumiju, arhitekti i urbanisti, ali i svi ostali – kaže Dželalija.

Šibenik će dobiti vrhunsku zgradu koja se izvrsno uklapa u grad
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Šibenik će dobiti vrhunsku zgradu koja se izvrsno uklapa u grad

Gradnja nove zgrade putničkog terminala na gatu podrazumijeva i uređenje prometnih površina i instalacija. Novi putnički terminal predviđa odvojene prostore domaćeg i međunarodnog prometa, što će značajno utjecati na protočnost prometa, a trajektni promet također će biti odvojen od prometa brodova na kružnim putovanjima. Na pristupnim prometnicama, parkiralištima i čekališnim prostorima u zgradi bit će odvojen namjenski prostor za autobuse i taksi službe namijenjene kruzerima koji trenutačno, kada nisu odvojeni od prostora za trajektni promet, stvaraju veliku prometnu zakrčenost. Osim toga, novi pomorsko-putnički terminal bit će zaštićen od vremenskih neprilika, a putnicima će nuditi i prostor za odlaganje prtljage kao i cijeli niz ugostiteljskih usluga.

Stolarija, elektrika, instalacije

– Projekt je dugo planiran, a do sredstava smo došli kombinacijom iz europskih fondova i državnog proračuna. Ukupna vrijednost projekta je 11 milijuna eura. Iz fondova je povučeno 55%, a 45% su sredstava državnog proračuna. Rok za dovršetak radova je kraj siječnja 2025. godine. Očekujemo da to bude gotovo u roku, uz eventualne male, opravdane produžetke. Do sljedeće sezone bi svakako trebao biti u punoj funkciji – poručio je Dželalija.

Radovi na pomorsko-putničkom terminalu se odvijaju iako se ne vide i ne ometaju turističku sezonu.

– Građevinski radovi su gotovi, izvode se unutarnji: stolarija, elektrika, instalacije... Obrtnici su svakog dana tamo i sad ih je 20 -ak – govori Dželalija i napominje kako će zgrada uključivati i uredske prostore za Lučku upravu Šibenik, Lučku kapetaniju Šibenik, policiju i carinu.

– Konačno ćemo dobiti kvalitetne prostorije. Trenutačno radimo u potpuno neuvjetnima, u najmu. Osim nas prostore će dobiti Lučka kapetanija, carina i policija, kojima su potrebni za takvu vrstu djelatnosti. To je međunarodni promet, schengenska granica, potrebno je zadovoljiti i sigurnosne kriterije. Sve ono što je potrebno za pomorski promet: od prodaje karata do svih institucija uključenih u njegovo funkcioniranje bit će tu u jednoj zgradi – govori Dželalija.

Planirani su i popratni sadržaji, kao što su kafić i pekarnica.

– To će se riješiti koncesijom. Pokušat ćemo dovesti što više sadržaja. Novom zgradom i popratnim sadržajima planiramo oživiti ovaj dio Šibenika i donijeti novu kvalitetu – najavljuje Paško Dželalija.

storyeditor/2024-07-25/bj_b.jpg Bjelovar ima 29 kamera, a 14 ih je postavljeno na korzu Na osam lokacija na javnim gradskim površinama postavit će se 15 kamera storyeditor/2024-07-27/smz_b_slager_foto_sisacko_moslavacka_zupanija.jpg Za treći termin od 18. do 25. kolovoza još se primaju prijave Ljetni gaming kamp i ove godine u Sisačko-moslavačkoj županiji storyeditor/2024-07-26/PXL_020523_99673638.jpg Novčane potpore za studij dobiva 447 studenata iz Brodsko-posavske županije Pomoć i poticaj studentima da se vrate i ostanu živjeti u Slavoniji