Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Novčane potpore za studij dobiva 447 studenata iz Brodsko-posavske županije

Pomoć i poticaj studentima da se vrate i ostanu živjeti u Slavoniji

storyeditor/2024-07-26/PXL_020523_99673638.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Ukupno su dodijeljene 22 stipendije, 16 po osnovi deficitarnosti i šest po osnovi darovitosti
Brodsko-posavska županija i ove je godine nastavila dodjeljivati stipendije po kriterijima deficitarnosti zanimanja i darovitosti te studentima medicine

Brodsko-posavska županija nastavlja s ulaganjima u školstvo i visoko obrazovanje, podupirući financijski i na razne druge načine učenike i studente.

Podnoseći izvješće o dodijeljenim stipendijama u ovoj godini, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Anica Vukašinović podsjetila je kako je Komisija za stipendiranje studenata krajem prošle godine objavila javni natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima. Na natječaj je pristiglo 28 prijava, od kojih pet nije udovoljilo uvjetima, a jedan student je odustao od stipendije.

Novac osiguran u proračunu

Ukupno su dodijeljene 22 stipendije, 16 po osnovi deficitarnosti i šest po osnovi darovitosti. U županijskom je proračunu osigurano 145.995 eura za stipendiranje stotinu studenata.

Župan Danijel Marušić u akademskoj 2023./24. godini donio je odluku po kojoj za studente koji žive u mjestu studiranja stipendija iznosi 105 eura, a za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta 150 eura.

– Vjerujem da će stipendija pomoći studentima tijekom njihova školovanja. To je samo mala pomoć i poticaj da mladi ljudi ostanu trajno živjeti u našoj županiji, uz nadu da će ovdje pronaći svoju sreću i zasnovati obitelj – istaknuo je Marušić prilikom jednog od prethodnih potpisivanja stipendijskih ugovora sa studentima.

Izvješćem koje je podnijela pročelnica Vukašinović obuhvaćene su i stipendije koje dodjeljuju jedinice lokalne samouprave. Kako je navedeno, Grad Slavonski Brod stipendira 98 studenata ukupnim iznosom od 160 tisuća eura, Nova Gradiška za stipendiranje 29 studenata izdvaja 60.700 eura, dok 19 općina stipendira ili dodjeljuje jednokratne novčane potpore za 298 studenata u ukupnom iznosu od 160 tisuća eura.

Ukupno, dakle, određeni oblik novčane potpore za studij dobiva 447 studenata iz Brodsko-posavske županije.

Diplomirali i zaposlili se

Privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivan Tucić izvijestio je kako je Brodsko-posavska županija u protekloj akademskoj godini stipendirala 34 studenta medicine. Tijekom 2023. studentima je isplaćeno 65.852 eura, a diplomiralo je šest studenata koji su se zaposlili u bolnicama u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, Zavodu za hitnu medicinu te u ordinaciji obiteljske medicine.

Godišnji iznos stipendije od 1990 eura, isplaćivan u mjesečnim iznosima od siječnja do srpnja, odlukom župana Marušića za akademsku godinu 2023./24. povećan je na iznos od 2200 eura za razdoblje od listopada do srpnja, a sa studentima koji su prije potpisali ugovore sklopljen je dodatak ugovoru s utvrđenim većim iznosom stipendije.

Od 2019. do 2023. godine Brodsko-posavska županija za stipendiranje studenata medicine izdvojila je 295.755 eura.

storyeditor/2024-07-26/Milan_Neralic_-_noseca_slika_3.jpg HOO dodjeljuje nagradu "Milan Neralić" za izniman doprinos razvoju lokalnog sporta Slunjani slave svog olimpijca, mačevaoca Milana Neralića storyeditor/2024-07-26/VK_Neptun_obilazak__1_.JPG Stižu multifunkcionalna sportska dvorana i stadion Arena Lapad Ulaganje od milijun eura u nove prostore Veslačkog kluba Neptun storyeditor/2024-07-27/Nove_daske_na_pozornici_u_Kino_Samobor.jpg Radi se na očuvanju kulturno-povijesne baštine Novo ruho Vile Allnoch i Samoborskog muzeja