Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Postav se radi u dogovoru s udrugama branitelja i udovica poginulih branitelja

Spomen-soba Domovinskog rata bit će otvorena početkom 2025. godine

storyeditor/2024-08-09/SPOMEN_SOBA_DOMOVINSKOG_RATA1.jpg
1/3
Foto: Šibenik Zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće Spomen-sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove koji su u obliku slova "V" te će biti iskorišteni kao dio postava
Za III. fazu uređenja Spomen-sobe Domovinskog rata pristigla je jedna ponuda od 121.345 eura, što je manje od procijenjene vrijednosti. Gradske službe ocjenjuju zadovoljava li sve ostale natječajne kriterije

Šibenska gradska uprava zaprimila je u natječajnom roku jednu ponudu za III. fazu uređenja Spomen-sobe Domovinskog rata u prizemlju "ležećeg nebodera" na Baldekinu. To je ujedno i posljednja faza kroz koju se nabavlja multimedijska oprema, inventar i usluga grafičkog oblikovanja. Ponuda je na 121.345 eura bez PDV-a, što je manje od procijenjene vrijednosti nabave od 130.000 eura, a ako bude zadovoljila sve natječajne kriterije, u drugoj polovici kolovoza će se potpisati ugovor s ponuditeljem.

Zahvalnost, ponos i tuga

– Sam postav Spomen-sobe izvodi se uzimajući u obzir žrtvu palih branitelja te će omogućiti svim posjetiteljima iskaz poštivanja našim herojima. Ovim postavom se prvenstveno želi osvijestiti domoljublje i zahvalnost svima onima koji su pridonijeli da živimo u slobodnoj Hrvatskoj. Cijeli postav se radi u dogovoru s udrugama branitelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata te će se stvoriti ambijent koji svojim oblikovanjem budi emociju zahvalnosti, ponosa i tuge. Prostor će biti pročišćen od svega suvišnog, s glavnim naglaskom na živote dane za domovinu – pojasnio je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr.sc. Danijel Mileta.

Zgrada u kojoj se nalazi prostor buduće Spomen-sobe u svojoj arhitekturi ima nosive stupove koji su u obliku slova "V" te će biti iskorišteni kao dio postava. Sanirani i obojeni stupovi osvijetlit će se s unutrašnje strane naglašavajući "V" kao znak pobjede. Ulazna vrata, koja su sastavni dio antracit aluminijske stijene s tamnim staklima, obložena su čeličnim "iskrivljenim" limom simbolizirajući izdržljivost i usprkos svim udarcima nesalomljivost. Na samom ulazu, na zidu, će se nalaziti grafika s ispisanom "Molitvom" branitelja. Na sredini prostora postavit će se totemi na kojima su na prednjem dijelu ispisana imena poginulih branitelja. Totemi su okrenuti jedan prema drugom, kako bi se naglasilo zajedništvo i usmjerenost k istom cilju.

Na sredini prostora postavit će se totemi na kojima su na prednjem dijelu ispisana imena poginulih branitelja
Foto: Šibenik Na sredini prostora postavit će se totemi na kojima su na prednjem dijelu ispisana imena poginulih branitelja

Hrvatski grb postavit će se u središte stropa. Instalacija križeva koji su na njega pričvršćeni bit će postavljeni u prostor između totema poginulih branitelja i samog grba/neba te će tvoriti oblik kaplje koja simbolizira prolivenu krv i suzu, a sam oblik križa, koji će biti transparentan, simbolizira čistu dušu poginulih. Kronologija događaja bit će prikazana na višeslojnim zidovima u smjeru kazaljke sata. Zid koji dijeli ulazni i glavni prostor bit će prekriven grafikom te će u sklopu njega biti postavljen interaktivni monitor na kojem će posjetitelji putem aplikacije moći kronološki pratiti okupirana i oslobođena područja Šibensko-kninske županije i prikaz hrvatskih postrojbi. Na liniji spoja gornjeg i donjeg sloja postavit će se LED dioda, koja osvjetljava ratne godine kronološki poredane na donjem dijelu i izvedene od metala. Dvoslojnost zida nastavlja se i na zidu nasuprot ulaza, na kojem se također nalaze fotografije. Na istom zidu nalazi se monitor s aplikacijom na kojem se prikazuju ratne fotografije, novinski članci te će biti moguće putem moderatora dodavati sadržaj na monitor.

Branitelji će dopunjavati

Na prijelazu između centralne prostorije i projekcijsko-izložbenog dijela, postavit će se interaktivni monitor – foto-album na kojem posjetitelj sam pregledava fotografije s ratišta i nakon rata. Daje se mogućnost braniteljima da nadopunjuju fotografije s bojišta i proslave pobjede. Dio izložbenog postava činit će stjegovi braniteljskih postrojbi poredani na čeonom zidu, dok će se na bijelom zidu putem ovješenog stropnog projektora projicirati film s ratnim zbivanjima. Na sredini prostorije postavit će se klupa, kako bi se moglo pogledati sadržaje, ali i zastati u tišini.

– Dosad smo u ovaj projekt uložili 160 tisuća eura, a predstoji ulaganje od još toliko. Projekt smo prijavili za sufinanciranje Ministarstvu branitelja te od njih očekujemo da nas korektno isprate. Procjenjujem da će Spomen-soba Domovinskog rata biti spremna za otvaranje početkom sljedeće godine, no to će ovisiti i o zaključenju postupka javne nabave koji je pri kraju – poručio je Danijel Mileta.

storyeditor/2024-08-09/PXL_180823_102355608.jpg Festival 'Vino u Tvrđavi Brod' od 17. do 24. kolovoza Bogat program za sve ljubitelje vina i dobre zabave storyeditor/2024-08-09/zaposlenost_gradovi_A.jpg Podravsko središte ima jaku industriju Podravka i Koprivnica rasturaju: snažan rast zaposlenosti u gradu storyeditor/2024-08-10/Grad_za_mlade__1_.jpg Predaja zahtjeva od 26. kolovoza do 23. rujna Grad sufinancira kupnju srednjoškolskih udžbenika