Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija trenutačno provodi projekte od 120 milijuna kuna

Centar za mljekarstvo najvažniji županijski razvojni projekt

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici najvažniji je razvojni projekt Virovitičko-podravske županije, vrijedan više od 36 milijuna kuna. Drugo veliko gradilište ono je na kojem raste Tehnološko-inovacijski centar

Tehnološko-inovacijski centar, Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu, energetske obnove škola u Gornjem Bazju, Suhopolju, Pitomači, Josipovu, kao i sportske dvorane Tehničke škole, zgrade paviljona IV. Doma zdravlja u Slatini i Opće medicine u Virovitici, sustav navodnjavanja Novi Gradac – Detkovac, dio su najvažnijih projekata koji se ili provode ili su pri kraju u Virovitičko-podravskoj županiji. Nositelj im je upravo Županija, a vrijedni su gotovo 120 milijuna kuna.

Jedina iz županije Karla Mak mlada ambasadorica

Potpora proizvođačima

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici najvažniji je razvojni projekt Virovitičko-podravske županije, vrijedan više od 36 milijuna kuna. Projekt je to Županije s partnerom Agronomskim fakultetom u Zagrebu. U stopostotnom iznosu financirat će se u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema iz nacionalnih sredstava Ministarstva poljoprivrede. Prostirat će se na dva kata i 1500 četvornih metara, nudit će usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, usluge laboratorijskih istraživanja kao i edukacije.

– Naši stočari i mljekari imat će tako potpornu instituciju koja će im pomoći u razvijanju novih proizvoda. Ovaj Centar bio je želja naših mljekara, ali i mljekara iz susjednih županija – rekao je župan Igor Andrović, naglasivši da će s Centrom mljekari moći zajedničkim snagama nastupati na tržištu i pregovarati otkupne cijene mlijeka.

Drugo veliko gradilište je ono na kojem raste Tehnološko-inovacijski centar. Riječ je o jednom od najvažnijih županijskih projekata koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

PODRŠKA DAROVITIM UČENICIMA Virovitičko-podravska županije dobila certifikat Europske točke za darovite ETF

Dobro za poljoprivredu

Ukupna vrijednost projekta je 17,6 milijuna kuna, a partneri na projektu i u daljnjem radu su Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i Poljoprivredni fakultet u Osijeku.

– To će biti institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati proizvodnju, a bavit će se kulturama koje su najprepoznatljivije i najrasprostranjenije na području naše županije, riječ je o medu, mlijeku i ljekovitom bilju. Nadam se da će ovaj projekt pomoći povećati proizvodnju prehrambenih proizvoda na našem području – zaključuje Andrović.

Stožer civilne zaštite Vatrogasci lani intervenirali 396 puta