Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Županija rekorder u Hrvatskoj

Četiri obnovljena dvorca u krugu od 20 kilometara

Foto: Kristijan Toplak
Ruševni dvorac u Cabuni postat će Centar za kulturu zdravlja

Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je europskim i sredstvima Virovitičko-podravske županije postala Hotel baština s četiri zvjezdice, nakon Dvorca Janković u Suhopolju i dvorca Pejačević u Virovitici, koji će potpuno obnovljeni svjetlo dana ugledati ove godine, dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac u Virovitičko-podravskoj županiji, u krugu od samo 20 kilometara. Time će ova županija "podebljati" epitet županije s najviše novoobnovljenih dvoraca u Hrvatskoj.

Općina Lukač trenutačno ima 3682 stanovnika u 15 naselja, no u zadnjih pet godina rođeno je 150 djece Početala gradnja vrtića u Gornjem Bazju Od 31. kolovoza 40 djece imat će svoje mjesto za igru i učenje

Naime, na temelju Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je ograničeni poziv "Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije".

Među projektima je i Centar za kulturu zdravlja – Dvorac Janković Cabuna, vrijedan 48,000.000 kuna. Ruševni je to dvorac koji je 2012. kupila Virovitičko-podravska županija.

Nova ambulanta Bolji uvjeti Obnovljeno sedam ambulanti, a 33 opremljene

– Dvorac Janković u Cabuni postat će Centar za kulturu zdravlja. Tu će se njegovati zdrav način življenja, govoriti o kretanju i pravilnoj prehrani, prevencijama kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa… Otvorit će se nova radna mjesta. Projekt se još dorađuje, no jasno je da ćemo i na ovaj način obnoviti našu kulturnu baštinu i privesti je svrsi za buduće naraštaje – naglašava župan Igor Andrović.

Uredit će se i poučna staza tradicijske medicine i prakse, opremit će se fitness na otvorenom, inhalatorna šetnica u sklopu perivoja Centra…

projekt Geopriče Od kad je 'asfalt stigao na Jankovac', Papuk je posjetilo triput više turista nego u 2018. godini