Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Početala gradnja vrtića u Gornjem Bazju

Od 31. kolovoza 40 djece imat će svoje mjesto za igru i učenje

Općina Lukač trenutačno ima 3682 stanovnika u 15 naselja, no u zadnjih pet godina rođeno je 150 djece
1/7
Foto: Kristijan Toplak
Ovo je direktna demografska pomoć, posebno za roditelje koji si mogu bolje organizirati vrijeme, a pritom biti sigurni i bezbrižni dok su njihova djeca u vrtiću, rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Do 31. kolovoza bit će gotovi radovi na novom Dječjem vrtiću u Gornjem Bazju, koji će pohađati 40 djece i koji se gradi sredstvima Ministarstva poljoprivrede, uz sufinanciranje Općine Lukač. Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić otvorio je radove na novom dječjem vrtiću koji se nalazi nedaleko OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju i čija je vrijednost 4,790.907 kuna, radove će izvesti renomirana tvrtka Gradba iz Brezika.

Foto: Kristijan Toplak

projekt Geopriče Od kad je 'asfalt stigao na Jankovac', Papuk je posjetilo triput više turista nego u 2018. godini

– Ministarstvo poljoprivrede sufinancira gradnju 200 vrtića diljem Hrvatske vrijednih 1,2 milijardi kuna, ovaj u Gornjem Bazju je jedan od 11 koji se grade ili će se graditi na području Virovitičko-podravske županije (radovi su već počeli u Špišić Bukovici i Ćeralijama, a počet će i u: Sopju, Čačincima, Gradini, Suhopolju, Čađavici, Velikom Rastovcu, Svetom Đurđu i Orahovici nap.a.). Na ovaj način stvaramo infrastrukturu koja je potrebna svakom selu i općini i ono što želimo da nema razlike između malih mjesta i gradova – naglasio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Riječ je o projektu koji se financira kroz mjeru ruralnog razvoja financira Ministarstvo poljoprivrede, uz sufinanciranje Općine Lukač. Projektnu prijavu je u suradnji s prijaviteljem, Općinom Lukač, izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

– Ovdje u Gornjem Bazju ispisujemo povijest stvaranja bolje i ljepše budućnosti za djecu na ovom području. Ovo je direktna demografska pomoć, posebno za roditelje koji si mogu bolje organizirati vrijeme, a pritom biti sigurni i bezbrižni dok su njihova djeca u vrtiću. Zahvaljujem se i Ministarstvu poljoprivrede i potpredsjedniku Vlade RH te ministru Tomislavu Tolušiću, jer svi vrtići koji su prijavljeni na ovu mjeru prošli su i to je doista prava demografska mjera – zaključio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Foto: Kristijan Toplak

Mjesto će u njemu pronaći do 50 polaznika, a jedan je to od ukupno 11 vrtića koji će se u Virovitičko-podravskoj županiji graditi novcem Ministarstva poljoprivrede Započeli radovi Ćeralije, naše najmlađe naselje, od jeseni će imati vrtić vrijedan 3,8 milijuna kuna

Općina Lukač trenutačno ima 3682 stanovnika u 15 naselja, no u zadnjih pet godina rođeno je 150 djece.

– U skoroj budućnosti ćemo morati razmišljati o još jednom vrtiću. Na ovom projektu smo pokazali ažurnost, znanje i brzinu, jer nam je od aplikacije projekta do početka radova, trebalo samo sedam mjeseci. U našim tvrtkama, samo na području Općine Lukač zaposleno je oko 500 zaposlenih, a još toliko ih imamo kroz brojne OPG-ove. U svibnju očekujemo raspisivanje natječaja za državno poljoprivredno zemljište, u kojem će se odlični uvjeti nuditi upravo mladima i njihovom ostanku na ruralnim područjima – istaknuo je načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić.

Foto: Kristijan Toplak

Najuspješniji sajam dosad Na Viroexpou 31.170 posjetitelja

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, koji je naglasio kako se uz otvaranje novih radnih mjesta, stanovnicima ruralnih područja moraju omogućiti i „uvjeti za život kao i u većim gradovima, a to se odnosi i na vrtiće koja će pohađati djeca u ovim sredinama“.

Uz potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, otvorenju radova u Gornjem Bazju, između ostalih, nazočili su i: virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, domaćin, načelnik Općine Lukač Đuro Bukvić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i njegov zamjenik Damir Marenić, načelnici općina Suhopolje (Siniša Horvat) i Špišić Bukovica (Hrvoje Miler), ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, župnik Župe sv. Luke Mario Mesić koji je i blagoslovio početak radova…

Prvi od jedanaest Započela izgradnja Dječjeg vrtića u Špišić Bukovici