Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
projekt Geopriče

Od kad je 'asfalt stigao na Jankovac', Papuk je posjetilo triput više turista nego u 2018. godini

1/2
Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija
Navedene brojke uključuju samo posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park šumu Jankovac, dok je ukupan broj posjetitelja Parka prirode Papuk višestruko veći

Koliko je asfaltiranje ceste prema Jankovcu, u sklopu projekta Geopriče pun pogodak, svjedoči podatak iz Parka prirode Papuk, prema kojemu, Papuk u prva tri mjeseca ove godine bilježi rekordan rast od čak 311 posto više posjetitelja u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini, javlja Virovitičko-podravska županija.

Zadar turizam UOČI SEZONE Dvoznamenkasti 
rast više nije realan, počinje borba za svakog gosta

Navedene brojke uključuju samo posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park šumu Jankovac, dok je ukupan broj posjetitelja Parka prirode Papuk višestruko veći. 

Park šuma Jankovac, najposjećeniji je lokalitet Parka prirode Papuk koji još uvijek ostaje najjači turistički adut. Treba istaknuti da se ovdje nalazi i Poučna staza grofa Jankovića koja je 2006. godine dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice. Inače, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, je među 20 najznačajnijih projekata, svrstalo i jedan iz Virovitičko-podravske županije – Park prirode Papuk s EU projektom Geopriče UNESCO Geoparka.

Foto: Kristijan Toplak/Virovitičko-podravska županija

U ovom trenutku dionica do Park šume Jankovac u potpunosti je asfaltirana, a ovih dana se nastavljaju radovi na ostatku duljine dionice do granica dviju županija, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske. Ukupna duljina ceste koja će se asfaltirati je 9,1 kilometara, završetak se planira u svibnju, a upravo je završeno asfaltiranje ceste od mosta na Jankovcu do parkirališta.

Vrijednost radova rekonstrukcije dionice ceste od Slatinskog Drenovca preko Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije iznosi više od 19 milijuna kuna. Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu je sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. 

najstariji i najposjećeniji Nacionalni park Plitvička jezera slavi 70. rođendan

Inače, projekt Geopriče UNESCO geoparka obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija koje su tematski povezane u jednu cjelinu. U tijeku je izgradnja Geo – info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca. Uz to, planirana je i izrada studije upravljanja posjetiteljima te izgradnja kapaciteta vezanih uz sigurnost posjetitelja.