Izbornik
Naslovnica Županije Ličko-senjska
najstariji i najposjećeniji

Nacionalni park Plitvička jezera slavi 70. rođendan

1/3
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
U prigodi 70. rođendana organizirane su i mnoge aktivnosti i pogodnosti za posjetitelje - četiri tematska tjedna (geologije i šuma, kulturne baštine i povijesti, flore i faune te vode i sedre) i serija od 70 priča o vrijednostima i zanimljivostima tog parka koje će se objavljivati tijekom cijele godine

Nacionalni park Plitvička jezera, najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj, koji je lani razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta, u petak slavi 70. obljetnicu proglašenja nacionalnim parkom.

Plitvička jezera UNESCO donio odluku Nacionalni park Plitvička jezera nije upisan na Popis ugrožene svjetske baštine

Svojom iznimnom prirodnom ljepotom Plitvička jezera su oduvijek privlačila zaljubljenike u prirodu, a 8. travnja 1949. proglašena su prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera  26. listopada 1979. upisana i na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, pa će se ove godine proslaviti i 40. obljetnicu tog upisa. 

Park je smješten u gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Plješevice na jugoistoku. Administrativno je na području Ličko-senjske (90,7 posto) i Karlovačke županije (9,3 posto). Godine 1997. prošireno je područje tog nacionalnog parka i on otad zauzima površinu nešto manju od 300 četvornih kilometara.

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio su jezera koja zauzimaju tek nešto manje od jedan posto površine. Sustav jezera čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, sustav je podijeljen na Gornja i Donja jezera.

Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak čine Gornja jezera, formirana na nepropusnim dolomitima. Ta su jezera prostranija i razvedenija i imaju blaže obale u odnosu prema Donjim jezerima.

Plitvička jezera Ministar Ćorić: Plitvička jezera neće doći na UNESCO-vu listu ugrožene prirodne baštine

Donja jezera, koja čine Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića brod, nastala su u propusnoj vapnenačkoj podlozi usječenoj u uski kanjon strmih padina.

Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane.

Od 22. do 28. travnja prigodne cijene za 70. rođendan

Kako je za Hinu rekao glasnogovornik Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Ognjen Borčić, lani ih je razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja iz svih krajeva svijeta.

Nacionalni park Plitvička jezera posjetiteljima nudi osam programa obilaska jezera i četiri planinarske staze, a otvoren je tijekom cijele godine.

Župani Marušić i Flego o regionalnoj suradnji Spojiti turizam i poljoprivredu Istre i Slavonije

U prigodi 70. rođendana Nacionalnog parka Plitvičkih jezera organizirane su i mnoge aktivnosti i pogodnosti za posjetitelje - četiri tematska tjedna (geologije i šuma, kulturne baštine i povijesti, flore i faune te vode i sedre) i serija od 70 priča o vrijednostima i zanimljivostima tog parka koje će se objavljivati tijekom cijele godine.

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kako bi taj veliki rođendan proslavili s posjetiteljima, u tom su parku od 22. do 28. travnja pripremili i promotivni tjedan tijekom kojeg će ulaznica za odrasle stajati 50 kuna, za studente 30 kuna, a za djecu u dobi od sedam do 18 godina 20 kuna.

U ovoj rođendanskoj godini pokrenuli su i online prodaju ulaznica.

Predstavnici Vira sudjelovali na sajmu Place2Go u Zagrebu Novim sloganom ‘Više od otoka’ Virani se predstavili na turističkom sajmu

Na proslavi 70. rođendana u petak panel-rasprava o zaštiti voda

U povodu 70. rođendana Nacionalnog parka Plitvičkih jezera u petak će se u Kongresnoj dvorani hotela "Jezero" održati panel-rasprava o zaštiti voda na kojoj će kao izaslanik premijera Plenkovića sudjelovati ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnateljica Državnoga hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan Picek, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zoran Nakić i ravnatelj Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević.

U povodu 70. obljetnice na Plitvičkim jezerima će također biti priređena svečana večera na kojoj će biti i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

bogatija turistička ponuda lošinja Interpretacijski centar pomorske baštine u potpalublju “Nerezinca”