Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
UOČI SEZONE

Dvoznamenkasti 
rast više nije realan, počinje borba za svakog gosta

Zadar turizam
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
U zimmmer freiju sve je više novih apartmana, kvalitetni se pune, ostali u last minuteu

Od početka godine Hrvatsku je posjetilo 945.000 turista, ili pet posto, više nego lani u istom razdoblju. Noćenja su turistički domaćini, pretežito u hotelima, uknjižili 2,3 milijuna i navlas isto kao tijekom prva tri mjeseca 2018. Unatoč jednakom broju noćenja start turističke godine turistički čelnici svejedno smatraju uspješnim.

Župani Marušić i Flego o regionalnoj suradnji Spojiti turizam i poljoprivredu Istre i Slavonije

– Lani je Uskrs, koji uvijek donese znatniji turistički promet, pao rano, u ožujku, a ove godine smo i bez tog impulsa u prva tri mjeseca registrirali povećan posjet – zadovoljan je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji za skori Uskrs najavljuje više turista nego lani.

– Situacija ne emitivnim tržištima je šarolika. Pozitivno je što iz Beneluxa, Skandinavije i susjednih zemalja bilježimo porast, a iz Kine i SAD-a čak i dvoznamenkasti. Dosad je najviše turista imala Istra, a tri vodeće destinacije su bili Zagreb, Dubrovnik i Rovinj.

Potpredsjednik HGK za turizam Dragan Kovačević smatra da dvoznamenkasti rast više nije realan i da predstoji borba za svakog gosta. Predsjednik Turističkog poslovnog vijeća Franco Palma priznaje da neke hotelske kuće imaju manje rezervacija nego lani u ovo vrijeme, ali, kaže, rano je i nije zabrinut za sezonu.

najstariji i najposjećeniji Nacionalni park Plitvička jezera slavi 70. rođendan

– Bit će teška i komplicirana, konkurencija je puno žešća otkako se Turska vratila na turističko tržište, ali imamo kvalitetu i prepoznatljivost. To su naši aduti i smatramo da cijene ne treba dirati. Istovremeno, Italija i Španjolska imaju nešto veće minuse, sigurno to neće mirno gledati i trebamo pratiti što oni rade kako nam u zadnji trenutak ne bi pomrsili račune – upozorava Palma, koji smatra da je najveći problem hrvatskog turizma, uz previsok PDV, manjak radne snage.

To su na sjednici Turističkog poslovnog vijeća potvrdili i predstavnici ugostitelja, koji kažu da ih omča od 25 posto poreza na dodanu vrijednost sve više guši. Zbog toga, kažu, ne mogu ulagati, nemaju za veće plaće, a i zatvaraju svoje lokale. U zimmer freiju pak i dalje niču novi apartmani.

– Tisuće i tisuće – priznaje i nova predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja Martina Nimac Kalcina. – Za privatni smještaj je sezona solidno počela. Svi koji su ulagali u kvalitetu ili se specijalizirali za pojedine tržišne niše neće imati problema s punjenjem. Takav smještaj se dobro puni i rezervira dosta unaprijed, ali bit će i dosta last minute potražnje.

Gari Cappelli U Benkovcu predstavljeni natječaji za ruralni turizam Malim gospodarstvima i 
OPG-ovima novac za turizam