Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija u 2019. godini zabilježila rekordan rast:

"Četvrta smo kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj!"

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
U dolascima i noćenjima prevladavaju domaći gosti sa 63 posto noćenja

Kontinuirana ulaganja Osječko-baranjske županije u turizam u 2019. godini daju konkretne i izvrsne rezultate. U prošloj godini Turistička zajednica Osječko-baranjske županije tako bilježi rekordnih 234.112 noćenja, čime je ostvaren rast od 15,7 posto. Broj dolazaka u odnosu na 2018. godinu porastao je za 10,7 posto.

Županija priprema novi projekt Jedinstveni u Hrvatskoj – osniva se prvi sportski inkubator

Trećina strani gosti

Prvi se put, od 13 kontinentalnih županija, Osječko-baranjska nalazi na četvrtom mjestu, iza Grada Zagreba, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Posebno veseli činjenica da rastu noćenja na području gotovo cijele županije. Osijek i Baranja najatraktivniji su posjetiteljima istoka Hrvatske pa zajedno čine više od tri četvrtine noćenja na području županije.

U dolascima i noćenjima prevladavaju domaći gosti sa 63 posto noćenja, dok se nešto više od trećine odnosi na strane goste, koji u najvećem broju dolaze iz Njemačke, Srbije, BiH i Slovenije. Od hrvatskih gostiju najčešće Slavoniju i Baranju posjećuju Zagrepčani i gosti iz Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Istarske županije. Ovi rezultati potvrđuju važnost promocije Slavonije i Baranje u Zagrebu, Dalmaciji, Istri i Kvarneru te susjednim zemljama kao najvažnijim tržištima. Upravo iz toga razloga je i tijekom 2019. krenula HeadOnEast promotivna kampanja po navedenim hrvatskim regijama, ali i Mađarskoj i Vojvodini. Najviše noćenja ostvareno je u listopadu, zatim slijedi rujan, svibanj, lipanj i studeni. Sezona traje cijele godine, s maksimumima u proljeće i jesen.

Ambulanta fizikalne medicine od sada na usluzi stanovnicima Baranje Baranjci više ne moraju putovati i do 52 kilometra na terapije

– Upravo je cjelogodišnja turistička sezona cilj Osječko-baranjske županije. Posjetitelji u Slavoniji i Baranji uistinu imaju što vidjeti u svako godišnje doba. Ulaganje putem potpora u kontinentalni turizam te ciljana promocija pokazuju da idemo u dobrom smjeru. Pred nama su znatna ulaganja u turističku infrastrukturu, obnovu kulturne baštine i promociju destinacije dijelom iz europskih, a dijelom iz vlastitih sredstava – rekao je župan Ivan Anušić.

Rast kruzinga

Povećava se i prosječno trajanje boravka turista, za pet je posto povećan i broj kreveta, a kruzing turizam u 2019. također bilježi rast od 73 posto. Slavoniju i Baranju kruzerima je lani posjetilo više od 20.000 gostiju.