Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Četvrta StartIT akademija: Još deset timova dobilo čvrst temelj

1/3
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
ICT Županija i DFigitalna Dalmacija organizirali su četvrtu StartIT akademiju i proveli timove kroz niz edukacija, povezujući ih s najboljim stručnjacima i osposobljavajući ih da pokrenu posao

Tijekom ovogodišnje StartIT akademije deset timova dobilo je čvrst temelj za daljnji razvoj. Još jedan veliki iskorak u jačanju poduzetničkog mindseta, razvoju IT sektora u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njegovu pozicioniranju kao nove ključne gospodarske grane te u izgradnji IT startup ekosustava postigli su u ICT županiji i lokalnoj zajednici Digitalna Dalmacija četvrtim izdanjem StartIT startup akademije.

Osnove pokretanja poduzeća

Najbolji sudionici nagrađeni su bogatim nagradnim fondom u iznosu od 50.000 kuna, no svi su oni, zahvaljujući sudjelovanju na StartIT akademiji, bogatiji za pregršt znanja i stručne savjete vrhunskih predavača s međunarodnim iskustvom te mentora – najboljih IT poduzetnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Za odabrane timove u okviru osmotjednog programa u PICS-u županijskom predinkubatoru na FESB-u su organizirani StartIT Camp – intenzivna startup edukacija, StartIT Coaching koji je obuhvatio mentorske i grupne feedback sesije te StartIT Demo Day kada su dobili priliku predstaviti ostvareni napredak.

Kako javljaju iz Splitsko-dalmatinske županije, tijekom StartIT Campa mentori Miro Hegedić i Filip Stipančić (Lean startup Croatia) proveli su timove kroz seriju predavanja i praktičnih vježbi u čijem su sklopu oni savladali osnove pokretanja poduzeća, podučavali su ih "lean" konceptu, startup mindsetu, internacionalizaciji i skalabilnosti poslovanja te metodama za validaciju poslovnih ideja. Uslijedili su izrada poslovnih modela, brušenje prezentacijskih i prodajnih vještina, izrada pitch decka i pitcha, priprema za financiranje projekata... Organizirani su paneli kao i speed mentoring, svojevrsna kombinacija mini predavanja, savjetovanja i networkinga, s atraktivnim gostima s lokalne, ali i šire poduzetničke scene.

Stručni žiri odabrao je najbolje sudionike.

Tim Growi, već zapažen i na StartIT Studentu, sa svojim web-rješenjem zauzeo je prvo mjesto i osvojio 15.000 kuna. Studenti FESB-a Dražen Barić, Marko Ćurin, Božo Durdov i Mislav Brčić razvijaju specijaliziranu platformu za influencerski marketing.

– Ovakva su natjecanja odlična prilika kako bi se motiviralo mlade ljude i podržalo ih se u razvijanju ideja. Dobili smo sjajnu priliku za prve poduzetničke korake. StartIT akademija pomogla nam je u razvoju business modela, uvidjeli smo kako možemo monetizirati svoje usluge te što možemo poboljšati u izravnoj komunikaciji s korisnicima, odnosno pri pronalasku samog rješenja problema – tvrdi Dražen Barić.

Drugoplasirani su Klara Bruna Tomić, Matej Vuko, Marino Jurić i njihov mentor izv. prof. dr. sc. Marjan Sikora s projektom developAAR kojim, korištenjem zvuka i tehnologije proširene stvarnosti, obogaćuju doživljaj pojedinih povijesnih prostora. Osvojili su 10.000 kuna. Treće mjesto zauzelo je pet timova koji su dobili po 5.000 kuna.

Voditelj ICT županije i pokretač startup zajednice Digitalna Dalmacija Damir Brčić iznimno je ponosan na uspjeh ovogodišnje akademije.

Imamo veliki potencijal

– Imamo izvrsno sveučilište, odličan tehnološki fakultet te uspješne tehnološke poduzetnike u županiji, ali njih nema dovoljno. Tom su problemu doskočili Digitalna Dalmacija i ICT županija – povezuju ono najbolje što imamo organizacijom i financijskom potporom. Rezultati akademije izvrsni su jer smo unaprijedili kvalitetne projekte iz raznih domena poput, primjerice, zdravstva, prometa i turizma. Zapravo smo dobili presjek tehnologija koje su moderne i tražene u svijetu. Naši timovi, uz pravilnu podršku mentora i zajednice, mogu pokrenuti uspješne tehnološke tvrtke koje će zapošljavati mnoge ljude te tako postati predvodnice hrvatskog gospodarstva. Ne zaboravimo da u Hrvatskoj imamo startupe vrijedne i po milijardu dolara – Rimac i Infobip – čime se ne mogu pohvaliti ni puno veće države. Imamo, dakle, potencijal koji udruženim snagama može izrasti u nešto veliko – istaknuo je Damir Brčić.

Dožupan Stipe Čogelja naglasio je kako su pojedinci u IT sektoru, kada je pokrenuta StartIT akademija, smatrali da je riječ o Sizifovu poslu, ali dokazalo se suprotno. Kroz nju je, u konačnici, kroz četiri godine prošlo četrdesetak startupa.

Splitsko-dalmatinska županija Pokazna radionica učenika Turističko-ugostiteljske škole Splitsko-dalmatinska županija Još 22 obitelji dobile potporu u programu 'Tu je tvoj dom' Splitsko-dalmatinska županija KBC-u Split novo vozilo za prijevoz krvnih pripravaka