Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija

Pokazna radionica učenika Turističko-ugostiteljske škole

1/2
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Župan Boban: "Veseli nas kad vidimo kako naši strateški projekti funkcioniraju u praksi"

U sklopu projekta Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, čiji je nositelj Turističko-ugostiteljska škola Split, a u suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, napravljen je plan za provedbu pokaznih radionica u ukupno 18 osnovnih škola na području županije.

Prva je održana u Osnovnoj školi kralja Zvonimira u Solinu.

Potpora županije

– Ponosni smo što Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač i strateški partner u projektu uspostave Regionalnog centra kompetentnosti daje veliku potporu kroz znanje, prostorne i financijske resurse kako bi aktualne osnovnoškolce u skoroj budućnosti dočekala moderna multifunkcionalna građevina u vidu nove školske zgrade s pratećim sadržajima za provođenje moderne praktične nastave, ali i suvremeni nastavni programi. Posebno nas veseli kada vidimo kako naši strateški projekti funkcioniraju u praksi, što jamči održivu turističku budućnosti – izjavio je župan Blaženko Boban, koji je bio na radionici u društvu pročelnika Tomislava Đonlića, ravnatelja Turističko-ugostiteljske škole Ive Bilića i ravnateljice Osnovne škole kralja Zvonimira Vedrane Propadalo.

Na radionici su učenici Turističko-ugostiteljske škole Split Ana Tadinac, Vinko Miletić i Antonio Šperanda, u pratnji stručnih mentora, osnovnoškolcima demonstrirali različite strukovne vještine iz svijeta gastronomije, ugostiteljstva, posluživanja i slastičarstva. U izjavi za mlade novinare ove osnovne škole, koji djeluju u sklopu programa Centra izvrsnosti multimedije i jezika, poručili su kako su ovakve radionice izvrstan način da se na zabavan i maštovit način budućim srednjoškolcima približi struka. Preporučili su svoju srednju školu svima jer im omogućava kvalitetne temelje i siguran posao u budućnosti.

Iznenađenje su priredili i domaćini. Učenik 7. razreda Stipe Grančić već neko vrijeme zna da želi biti kuhar. Na poticaj svojih nastavnika iskoristio je priliku okušati se u pripremi slatkih delicija, što je rezultiralo oduševljenjem svih prisutnih.

Osvijestiti važnost turizma

– Krajnji je cilj radionica osvijestiti osnovnoškolcima važnost turizma za razvoj hrvatskoga gospodarstva i njihova doprinosa na putu prema održivom razvoju. Odabirom nekog od deficitarnih zanimanja, učenici ostvaruju mogućnost stipendiranja tijekom školovanja, plaćene stručne prakse i osigurano zapošljavanje poslije završetka srednjoškolskog obrazovanja, ali i mogućnost daljnjeg usavršavanja ili nastavak obrazovanja. Pruža im se i mogućnost sudjelovanja u brojnim projektima s ciljem razvijanja poduzetničkih kompetencija – poručio je T. Đonlić.

MEĐUNARODNA SURADNJA Boban: Županija nastavlja suradnju s Državom Izrael HVALEVRIJEDAN POTEZ U svim školama čiji je osnivač Županija osigurana ‘marenda’ Splitsko-dalmatinska županija KBC-u Split novo vozilo za prijevoz krvnih pripravaka