Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
HVALEVRIJEDAN POTEZ

U svim školama čiji je osnivač Županija osigurana ‘marenda’

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Županijske škole su u boljoj poziciji od gradskih jer nas je Županija ranije pokrenula, ističe Đuro Baloević

Sve osnovne škole kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija (sve, osim u gradu Splitu i Makarskoj) krenut će s osiguranjem prehrane za učenike početkom drugoga polugodišta, odnosno od 9. siječnja. Priopćeno je to nakon održanih sastanaka pročelnika UO za prosvjetu Tomislava Đonlića s ravnateljima osnovnih škola i sastanka koji su predstavnici Udruge ravnatelja osnovnih škola održali sa županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom.

Sustavno rješavanje

”Zahvaljujući Odluci Vlade RH osigurana su sredstva iz kojih će se financirati marenda učenicima, što predstavlja početak sustavnog rješavanju prehrane učenika u kontekstu cjelodnevne nastave” priopćili su iz SDŽ-a. Marenda za učenike (mliječni obrok/suhi obrok) će u najvećoj mjeri odgovarati propisanom normativu, ističu, unatoč različitim prostornim i kadrovskim uvjetima, a krajnji cilj ove mjere je da u sljedećih nekoliko godina u svim školama osnovci mogu u školi konzumirati topli obrok, što je izuzetno važno za njihovu psihofizičku dob.

– Ovu mjeru svakako treba pozdraviti i kao osnivač činimo sve, svjesni poteškoća u realizaciji, da se već od ponedjeljka započne s provedbom te da se roditeljima i djeci olakša boravak i učenje u školi. Nadamo se da će svi, u okviru mogućnosti, slijediti naš primjer i da će mogućnost koju daje Vlada iskoristiti na korist naših učenika – poručio je župan Blaženko Boban.

Đuro Baloević, predsjednik županijskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, očekuje kako će u ponedjeljak biti poteškoća, s obzirom na to da najveći broj škola u Županiji nema svoje kuhinje, a i one koje imaju nemaju dovoljan broj ljudi i opreme.

Trebala bolja priprema

– Riječ je o vrlo kvalitetnoj inicijativi koju je trebalo bolje pripremiti. Mi, iz škola kojima je osnivač Županija, u boljoj smo situaciji od škola čiji su osnivači gradovi Split i Makarska jer nas je Županija ranije okupila i pokrenula – kaže Baloević i dodaje kako će situacija u školama biti šarolika. Neke od njih, poput otočkih, bit će prisiljene uzimati pekarske proizvode jer druge mogućnosti nemaju, a upravo to se želi izbjeći. S druge strane, tri solinske škole s 2200 učenika sklopile su ugovor s jednim ugostiteljskim objektom i kvalitetno riješile problem.

– Nije lako ni poduzetniku prihvatiti tako velik projekt, ući u troškove, a onda čekati naplatu. Županija je tu uskočila, dogovorili smo da će ugostitelju osigurati avansna sredstva kako bi mogao započeti posao – kaže Baloević. Ističe kako su škole u unutrašnjosti RH u puno povoljnijem položaju jer uglavnom imaju svoje kuhinje.

GAREŠNICA Za poboljšanje školskog standarda predviđeno je 417 tisuća eura