Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Chef Skoko upoznao učenike sa zanemarenim ribljim vrstama

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Kuharske radionice "Za zdravo srce" – "Valentinovo s Davidom Skokom" održane su u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek

U okviru EU projekta RCK VirtuOS, u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek među ostalim aktivnostima redovite su i kuharske radionice. Namijenjene su učenicima, ali i njihovim nastavnicima i mentorima kod poslodavaca. Tako su prošlog tjedna održane kuharske radionice pod motom "Za zdravo srce" – "Valentinovo s Davidom Skokom", na kojima se demonstrirala i poučavala priprema i prezentacija gastronomski zanemarenih ribljih vrsta s ciljem održive konzumacije jadranske ribe. Pripremom kreativnih jela omogućeno je i upoznavanje polaznika s realnim ulovom jadranskih ribara, a radionica je učenicima ujedno bila i dobra priprema za nadolazeća natjecanja.

Čine veliki iskorak

– Ugostiteljsko-turistička škola Osijek kroz Regionalni centar kompetentnosti čini veliki iskorak i sustavno podiže kvalitetu strukovnog obrazovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma dovodeći vrhunske kuhare iz Hrvatske i inozemstva. Današnji učenici imaju prilike koje nijedna generacija dosad nije imala, učiti od vrhunskih šefova kuhinja, vrhunskih barmena, sommeliera, konobara. Istodobno škola pruža mogućnost cjeloživotnoga učenja za odrasle polaznike koji su ranije završili Ugostiteljsko-turističku školu, kao i za one koji su potpuno drugog zvanja i žele naučiti nešto novo – kazala je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

Chef David Skoko rekao je da je Ugostiteljsko-turistička škola Osijek jedna od bolje opremljenih škola za ugostiteljstvo i hotelijerstvo u Hrvatskoj te da mu je čast biti ovdje.

– Svojim načinom kuhanja i prezentiranja želim na neki način predstaviti tradicionalnu kuhinju svog kraja, pripremljenu i prezentiranu na moderniji način. To ne znači da se udaljavamo od tradicije, dapače, vrednujemo tradiciju kroz namirnice i okuse i igramo se u prezentaciji s modernijim tehnikama kuhanja, što je vrlo važno za prepoznatljivost naše gastronomije u svijetu. S obzirom na to da slavimo Valentinovo, znamo koliko su naše srce i naša ljubav životno bitni. Svoje srce štitimo zdravom prehranom, pogotovo ako unosimo veće količine ribe, a tehnikama kuhanja čuvamo hranjive vrijednosti tako da bi bile dobre za naše srce. Voleći sebe zapravo volimo druge – istaknuo je.

Pripreme za natjecanje

– Nastavljamo s aktivnostima pripreme učenika za natjecanja, a kako imamo čast učiti od poznatog chefa Davida Skoke, ove radionice ujedno su i jako dobra promocija strukovnih zanimanja za koja obrazujemo. Danas je naglasak na namirnicama i istarskoj autohtonoj kuhinji, što će sigurno koristiti učenicima na natjecanjima, ali i u poslu bude li netko od njih radio u tom kraju – rekao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Osječko-baranjska županija nagradila 12 prijedloga Pametni stol Woodesk najbolja je poduzetnička ideja u županiji OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Osječko-baranjska županija najsrdačnija regija u Hrvatskoj ZAVRŠNI RADOVI Gospodarski centar OBŽ-a za snažniji razvoj istoka Hrvatske