Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
ZAVRŠNI RADOVI

Gospodarski centar OBŽ-a za snažniji razvoj istoka Hrvatske

Foto: Grad Osijek
Multifunkcionalni objekt predviđen je za sajmove, konferencije, kongrese, površine 4989 kvadrata, u blizini Južne obilaznice u Osijeku

Na gradilištu Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije u Osijeku u tijeku su završni radovi, a s nestrpljenjem se očekuje njihov skori potpuni završetak. Uslijedit će opremanje objekta i početak rada već sada očito reprezentativnog objekta, i to najvjerojatnije organiziranjem Osječkog proljetnog sajma u travnju.

Novac iz EU

Izgradnja zgrade 1. gospodarskog centra OBŽ-a, multifunkcionalnog objekta predviđenog za sajmove, konferencije, kongrese i ostale poslovne događaje s mogućnošću prilagodbe veličini i zahtjevima događanja, ukupne bruto površine 4989 metara četvornih, počela je u srpnju prošle godine na tzv. S cesti u blizini Južne obilaznice. Ukupna vrijednost projekta je 8,7 milijuna eura, s tim da bespovratna sredstva EU iznose oko 6 milijuna eura, 1,2 milijuna eura osigurava Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a Osječko-baranjska županija 1,5 milijuna eura.

– Projekt Gospodarskog centra provodi Osječko-baranjska županija u partnerstvu s Gradom Osijekom i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Osnovni cilj projekta je razvoj gospodarstva na području naše županije, ali i istoka Hrvatske. Nakon završetka ove I. faze planirana je II. faza u kojoj će se izgraditi poslovni toranj i zatvorene hale, ali već ovaj izgrađeni objekt s gotovo 5000 metara četvornih zatvorenog prostora pruža priliku organiziranja različitih sajmova i drugih gospodarskih aktivnosti. Osječko-baranjska županija preuzima odgovornost i vođenje ovog objekta, što znači da tvrtka Osječki sajam prelazi u tvrtku Gospodarski centar Osječko-baranjske županije u kojoj će se nastaviti razvijati dosadašnje aktivnosti, s naglaskom na njihovu nadogradnju i obogaćivanje dodatnim sadržajima – kaže župan Ivan Anušić.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin zahvalio je Županiji na inicijativi i vođenju projekta.

– Radimo zajedno, ali Županija je vodeći partner, a Grad Osijek partner u projektu – rekao je Vulin.

– Objekt je podijeljen na dva dijela, pri čemu je jedan dio otvoreni izložbeni prostor površine 1750 kvadrata, a ostalo su modularni prostori koji će se otvarati i zatvarati prema potrebi. Tu se također nalazi i servisni prostor, s ugostiteljskim objektom, sanitarnim čvorovima, garderobom i ostalim nužnim prostorijama za funkcioniranje ove zgrade. Na taj prostor naslonjen je manji prostor od oko 800 m2, predviđen za manje sajmove, manifestacije, kongrese i seminare – objašnjava županijska pročelnica za investicije i razvojne projekte Gabrijela Čurković.

Mamac za investitore

Saborska zastupnica Nataša Tramišak naglasila je da je riječ o novom sajamskom prostoru u kojem će se prezentirati ne samo postojeće gospodarstvo, prilike i resursi, nego i stvarati uvjete za dolazak novih gospodarstvenika na područje Osječko-baranjske županije.

– Konačno je stvoren jedan reprezentativan i respektabilan prostor, a vjerujem da će nastavak projekta i realizacija II. faze pokazati da grad Osijek može biti gospodarski predvodnik ne samo Osječko-baranjske županije, što već je, već i šireg prostora – istaknula je Tramišak.

– Uvjereni smo da će Gospodarski centar OBŽ postati mjesto susreta za gospodarstvenike s cijelog istoka Hrvatske, ali i šire – poručuje Ivana Katavić Milardović, županijska pročelnica za gospodarstvo.

DO 2. OŽUJKA Raspisan javni natječaj za financiranje projekata udruga u Osijeku VISOKA 35 METARA Otkriveno da je najveća platana stara čak 213 godina Investirano 700.000 € Župan Dobroslavić obišao novouređenu Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik