Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
U Dubrovačko-neretvanskoj županiji uspjeh ravan Pelješkom mostu

Cijele godine na raspolaganju im je helikopterska medicinska služba

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
MUP-ov helikopter koji zadovoljava sve standarde trajno će biti u Zračnoj luci Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija imat će cjelogodišnju hitnu helikoptersku medicinsku službu, najavio je to župan Nikola Dobroslavić.

PROJEKT VRIJEDAN 25 MILIJUNA KUNA Stečeni uvjeti za tehnički pregled GLOG-a

– Potpisan je sporazum s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom unutarnjih poslova kojim se regulira prijevoz ugroženih hitnih slučajeva u našoj županiji. Time je naša Županija jedina ostvarila standard cjelogodišnje hitne helikopterske medicinske službe koja je započela s djelovanjem 15. travnja. Helikopter će biti trajno stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik. Riječ je o MUP-ovu helikopteru koji je opremljen i namijenjen za hitnu medicinsku službu te zadovoljava sve standarde. Ministarstvo zdravstva osigurat će zdravstveni dio posade, MUP će osigurati letački dio, a Dubrovačko-neretvanska županija u Zračnoj luci Dubrovnik smještaj i prehranu za letačko i medicinsko osoblje – rekao je župan Dobroslavić.

Naglasio je kako se time gotovo u potpunosti postiže zlatni sat u hitnoj medicini.

Šest godina službe

– Svi naši sugrađani mogu u okviru jednog sata stići u OB Dubrovnik ili u neku kliničku bolnicu. To je na tragu naših želja i nastojanja da stvorimo jednake uvjete za naše sugrađane – poručio je župan Dobroslavić te, osim Ministarstvu zdravstva i MUP-u, zahvalio Vladi te saborskim zastupnicima na čelu s Brankom Bačićem i svima ostalima koji su dali potporu projektu i zaslužni su za njegovu realizaciju.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić rekao je da hitna helikopterska medicinska služba djeluje već šestu godinu zaredom, a sada je postignut uspjeh da radi cijelu godinu.

DOLINA NERETVE PILOT-PODRUČJE ZA JAČANJE PRIPREMLJENOSTI, SPREČAVANJE OPASNOSTI I SMANJENJA ŠTETE Uređenje Centra za nadzor poplava i prevenciju rizika

Više od 100 km do bolnice

– Naša županija vrlo je specifična, geografski smo izolirani, imamo državnu granicu i otoke, a trećina stanovništva gravitira KBC-u Split. Teško je postići standard zlatnog sata za sve naše sugrađane, gotovo i nemoguće. Naša ispostava u Blatu je na razini Hrvatske najudaljenija od prve bolnice, a naša bolnica najudaljenija od prvog KBC-a. I druge ispostave na otocima, Pelješcu ili na Neretvi cestom su udaljenije od sto kilometara do obližnje bolnice. I tu je jako teško s vitalno ugroženim pacijentom doći do bolnice u tom zlatnom satu. S helikopterom će biti puno manje negativnih ishoda – rekao je ravnatelj Lulić.

Zaključio je kako je riječ o velikom uspjehu, ravnom Pelješkom mostu.