Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
DOLINA NERETVE PILOT-PODRUČJE ZA JAČANJE PRIPREMLJENOSTI, SPREČAVANJE OPASNOSTI I SMANJENJA ŠTETE

Uređenje Centra za nadzor poplava i prevenciju rizika

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
U Opuzenu je potpisan ugovor vrijedan 5,8 milijuna kuna

U Opuzenu je potpisan ugovor o opremanju i uređenju Centra za nadzor poplava i prevenciju rizika. Potpisali su ga dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i Šime Doko, direktor tvrtke Doko građenje, izabranog izvođača radova. Prezentaciji projekta i potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenica župana Žaklina Marević, ravnateljica JU RRA DUNEA Melanija Milić te gradonačelnici i načelnici s područja doline Neretve. Župan Dobroslavić istaknuo je kako je vrijednost projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju oko 5,8 milijuna kuna. 

Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s ulaganjima u zdravstvo Domovima zdravlja u Blatu i Veloj Luci dizala za osobe s invaliditetom, Korčuli novo vozilo

Osim opremanja i uređenja Centra, u sklopu projekta nabavit će se i vatrogasna oprema za vatrogasna društva u Kuli Norinskoj i Metkoviću, vrijedna 2,5 milijuna kuna.

– Riječ je o radovima na zgradi koju je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ustupilo Županiji. Nažalost, ne možemo još spriječiti poplave, ali možemo pojačati našu spremnost na njih. U ovom projektu nabavit će se i dio opreme za sanaciju onečišćenja, što nam je jako važno. Ovo je jedan od devet, uvjetno rečeno, manjih projekata vrijednih 32 milijuna kuna u kojem radimo velike stvari. Tako će se, osim ovog Centra, u jednom drugom projektu napraviti Vatrogasni dom u Kuli Norinskoj, potom Centar mediteranskog života u Stonu itd. Hvala DUNEA-i koja je prijavila ovaj projekt i našim upravnim odjelima koji ih provode – rekao je Dobroslavić.

Dubrovnik se priprema za novu turističku sezonu Gradonačelnik Franković pokrenuo niz inicijativa za lakši dolazak turista

Dubrovačko-neretvanska županija sudjeluje u projektu s pilot-područjem doline Neretve gdje će se u sklopu pilot-projekta uspostaviti Centar za nadzor poplava i prevenciju rizika u svrhu jačanja pripremljenosti, sprečavanja opasnosti i smanjenja štete nakon prirodnih katastrofa. Područje doline Neretve prepoznato je kao jedno od najosjetljivijih područja RH, stoga će se službe za spašavanje educirati i modernizirati novom opremom za djelovanje i ublažavanje poplavnih katastrofa.

Projekt vrijedan 9,411.657 eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy-Croatia 2014. – 2020. uz sufinanciranje bespovratnih sredstava od 85%. Proračun Županije iznosi 773.317 eura. Nakon potpisivanja ugovora župan Dobroslavić, zamjenica Marević i ravnateljica Milić u pratnji gradonačelnika Mihaljevića obišli su radove uređenja obale Male Neretve koji uključuju kanalizacijski sustav, cestu i nogostupe, a potom i Poduzetničku zonu u Opuzenu, investiciju od osam milijuna kuna.