Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Projekt "Topli obrok – obrok zdravlja"

Cilj je da svi učenici imaju topli obrok u školama pet dana u tjednu

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Osnovna škola "Zorka Sever" nedavno je dobila dostavno vozilo kojim će se topli obroci dostavljati za 177 učenika u četiri škole u Osekovu, Donjoj i Gornjoj Gračenici te Voloderu

Nedavnom kupnjom dostavnog vozila za novoizgrađenu Osnovnu školu "Zorka Sever" u Popovači nastavljena su ulaganja koja bi trebala omogućiti dostupnost toplih obroka svoj djeci koja pohađaju osnovne škole kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija. Vozilo je namijenjeno dostavi obroka pripremljenih u školskoj kuhinji u područne škole i ostalim potrebama škole.

Kreće se s izradom projektne dokumentacije U RCGO Šagulje ide otpad iz dijela županije

– Osnovna škola Zorke Sever ovaj će automobil najviše koristiti za učenike područnih škola, njih 177 u četiri škole u Osekovu, Donjoj i Gornjoj Gračenici te Voloderu, koji dosad nisu imali tople obroke u svojim školama – rekla je prilikom uručenja vozila Zvjezdana Martinec, ravnateljica OŠ "Zorka Sever" Popovača. Cijena vozila je 145.000 kuna, od čega je 85.000 kuna osigurala Županija, a 60.000 Grad Popovača.

– To nije prvo takvo vozilo nabavljeno za potrebe škola s područja naše županije. Nekoliko smo ih nabavili već za istu namjenu, a za jedan nam je pomogla donacijom Ina. Ovo je zapravo dio većeg projekta nazvanog „Topli obrok – obrok zdravlja“. Pokušavamo da naša djeca u našim osnovnim školama imaju topli obrok pet dana u tjednu.

Ovaj projekt koji smo započeli predviđa da minimalno tri dana tjedno bude topli obrok u školama, ali negdje smo već dosegli i veću razinu.

OSNUTAK 36. inženjerijsko-pontonske bojne Hrvatske vojske Obilježavanje 28 godina od izgradnje "Mosta spasa" u Letovaniću

Moj prijedlog je da nije dovoljno da djeca imaju samo tri topla obroka, nego da moramo ići dalje jer u nekim mjestima u ruralnim područjima, gdje imamo siromašnijih obitelji, često to bude jedini topli obrok kojeg dijete taj dan ima – rekao je župan Ivo Žinić proteklog tjedna odgovarajući na pitanje vijećnika Darija Hegela na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine.

Kako bi navedeni projekt bio u cijelosti ostvaren, uskoro će sve 22 osnovne škole kojima upravlja Sisačko-moslavačka županija imati obnovljene kuhinje, za što je uloženo više od sedam milijuna kuna.

– Prije četiri godine imali smo samo osam osnovnih škola koje su mogle pripremiti topli obrok i to nije bilo dobro. Uložena su stoga velika sredstva i zajedno s ovim kuhinjama, zadnjim preostalima koje ćemo obnoviti, na području Lipovljana, Novske i u završnoj je fazi dogradnja kuhinje u 1. OŠ Petrinja, u sve 22 osnovne škole kojima je osnivač županija imat ćemo kuhinje koje će moći pripremati tople obroke. Ne samo tri topla obroka tjedno, nego će svih pet dana u tjednu naši učenici moći dobivati tople obroke. – napomenuo je župan istaknuvši to kao dokaz da Županija vodi brigu o učenicima.

Nova akademska godina na Metalurškom fakultetu u Sisku Stipendiranjem i novim studijem do većeg broja upisanih studenata

– Želimo, a to je i cilj svega ovoga, da se sva djeca hrane u školama bez obzira na socijalni status roditelja. Mi sada već izdvajamo godišnje oko milijun kuna godišnje za školsku prehranu siromašnih učenika, a sufinanciramo i obroke za djecu iz obitelji s troje ili više djece – napomenuo je Žinić istaknuvši i nastavak energetske obnove školskih objekata.