Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Nova akademska godina na Metalurškom fakultetu u Sisku

Stipendiranjem i novim studijem do većeg broja upisanih studenata

1/6
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Sisačko-moslavačka županija od ove godine sa 700 kuna mjesečno stipendira sve nove studente metalurgije, a župan Ivo Žinić najavljuje nastavak potpore Metalurškom fakultetu

Dvije su velike novosti u novoj akademskoj godini Metalurškog fakulteta u Sisku – novi preddiplomski sveučilišni studij sigurnosti, zdravlja na radu i radnog okoliša te odluka Sisačko-moslavačke županije o stipendiranju svakog studenta studija metalurgije s po 700 kuna mjesečno. To je dovelo i do povećanja broja upisanih studenata koji su proteklog tjedna dobili indekse, kao 60. generacija studenata na jedinoj sisačkoj visokoobrazovnoj ustanovi.

Izvrsna suradnja Općine Dvor i Sisačko-moslavačke županije Poboljšati infrastrukturu i zdravstveni standard građana

Nema nezaposlenih metalurga

– Doista sam sretna i ponosna što ove godine dijelim 52 indeksa studentima novih preddiplomskih studija na Metalurškom fakultetu. Ove godine izvodimo tri studijska programa: stručni izvanredni studij ljevarstva, zatim naš redovni sveučilišni preddiplomski studij metalurgije i novi studij sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš. Ne želimo da se naši budući studenti osjećaju kao brojevi, želimo da oni zadrže svoju osobnost i svoje interese jer ih doživljavamo kao svoje buduće partnere. Dakle, na nama je da im pružimo znanje, vještine i kompetencije, a i da potaknemo razvoj socijalne i emocionalne inteligencije – rekla je dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku izv. prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac

POTPORE ZA POSLIJEDIPLOMSKE STUDIJE Uspješnim studentima potpora i do 8000 kuna

Među novim studentima je i Hrvoje Skender.

– Metalurgiju sam upisao ponajprije zato što je riječ o zanimanju u kojem se nakon studija lako nađe posao, uz to me zanima ta industrija, a i fakultet mi je blizu – opisao je Hrvoje motive upisa.

Da u Hrvatskoj trenutačno nema nezaposlenih metalurga potvrdila je i dekanica.

Velika tradicija

– Metalurgija je deficitarno zanimanje, što mogu potvrditi time da smo u proteklih nekoliko tjedana imali više oglasa za zapošljavanje inženjera metalurgije, a potreba proizlazi iz većeg udjela te naše grane u bruto društvenom proizvodu Hrvatske. Metalurgija čini 10,13 posto u strukturi industrijske proizvodnje RH, a to pokriva samo proizvodnju metala i metalnih sklopova, a gdje su tu još strojevi i uređaji – rekla je Zdenka Zovko Brodarac.

sisačko-moslavačka županija Rezultati - u dvije godine 250 obrtnika i 500 zaposlenih više

– Posljednjih godina na studiju metalurgije nije bilo previše upisanih i mi smo odlučili da s Metalurškim fakultetom stipendiramo sve nove studente. Time želimo privući nove studente metalurgije koja je važna grana u gospodarstvu, a pogotovo je ovdje u Sisku to bila velika tradicija. Nažalost, u posljednje se vrijeme tu studenti, kao i za mnoga druga deficitarna zanimanja, manje upisuju. Vjerujem da će ova mjera pripomoći idućih godina da se privuče veći broj studenata, a svakako nam je cilj ne ostati na ovim studijima, nego ih proširivati modernim tehnologijama. Vjerujem da će i naš zajednički Centar za svemirske tehnologije u budućnosti privući neke nove smjerove – rekao je župan Ivo Žinić.