Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
POTPORE ZA POSLIJEDIPLOMSKE STUDIJE

Uspješnim studentima potpora i do 8000 kuna

Foto: Osječko-baranjska županija
Hrvatska je danas zemlja u kojoj se može ostati, raditi i zaraditi, koja ima budućnost, poručuje župan

Na natječaj Osječko-baranjske županije za dodjelu potpora za poslijediplomske studije za akademsku godinu 2018./19. prijavilo se 57 kandidata, a pravo na potporu ostvarilo je 49 kandidata, kojima je župan Ivan Anušić uručio ugovore.

Predstavljen pilot-projekt Svjetska banka predlaže osnivanje zajedničkog Centra za stipendiranje studenata u Slavoniji

Troškovi školarine

Pravo na potpore ostvarili su pojedinci koji su uspješno završili sveučilišni dodiplomski studij ili preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij te koji imaju prosjek ocjena tijekom studiranja viši od 3,50, odnosno pojedinci s manjim prosjekom od navedenog ako su priložili dvije preporuke sveučilišnih nastavnika. – Osječko-baranjska županija godinama dodjeljuje potpore za poslijediplomske studije, i to kao jednokratne pomoći za troškove školarine, odnosno do iznosa od 50 posto godišnje školarine, kao i za troškove u vezi s izradom i obranom rada na poslijediplomskom studiju. Ove akademske godine od planiranih 300.000 kuna utrošena je ukupno 291.091 kuna za 49 potpora, s tim da najviši iznos dodijeljene potpore iznosi 8000 kuna – kaže župan Anušić.

Ostanak u županiji

Korisnici potpora pohvalili su ovu, ali i druge mjere kojima Osječko-baranjska županija nastoji podići kvalitetu života na svom području, te naglasili kako će im dodijeljeni novac znatno pomoći u važnoj životnoj stepenici. Barbara Đurić tako ističe da je zadovoljna što je Županija prepoznala potencijal koji imaju ovi mladi ljudi. Dodala je da ne misli na odlazak u inozemstvo, nego će sigurno ostati u Osijeku i baviti se europskim pravom.

STANJE U ZDRAVSTVU Župan Kolar održao sastanak sa studentima medicine

– Hrvatska ima ozbiljan problem s negativnim demografskim trendom, kao uostalom i većina zemalja istočne i srednje Europe iz kojih mnogi građani odlaze u zapadnu Europu, gdje su bolje plaćeni. Međutim, i u Hrvatskoj se mogu stvoriti uvjeti da naši građani ne odlaze, ali se za to moramo potruditi svi zajedno, osobito mi koji vodimo lokalne i regionalne samouprave i državu. Hrvatska je i danas zemlja u kojoj se može ostati, raditi i zaraditi, zemlja koja ima budućnost pa, ako se usporedi kako se živi i radi te koliki su troškovi u inozemstvu i kod nas, mislim da je ipak bolje ostati. Moramo iz naših glava maknuti negativan stav o nama samima, o Hrvatskoj, o Slavoniji te objektivnije usporediti život u Hrvatskoj sa zemljama u koje se odlazi – poručuje župan Ivan Anušić.

Osječko-baranjska županija započela je s postupkom dodjele ove vrste potpora još akademske 2002./03. godine, pa su se do sada na natječaje prijavila 1373 kandidata, ugovori o dodjeli potpora potpisani su s 1077 korisnika, kojima je iz županijskog proračuna dodijeljeno ukupno 5,491.038 kuna.