Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Predstavljen pilot-projekt

Svjetska banka predlaže osnivanje zajedničkog Centra za stipendiranje studenata u Slavoniji

Foto: Zvonimir Penić
Na sastanku je, između ostalog, izneseno da bi se školarine prema namjeni i ciljanoj skupini dodjeljivale studentima lošijeg materijalnog stanja te darovitim i stranim studentima

Predstavnici Svjetske banke prezentirali su u prostorijama županijske uprave Brodsko-posavske županije pilot-projekt osnivanja zajedničkog Centra za stipendiranje i razvoj karijere pet slavonskih županija.O projektu su izvijestili domaćine, zamjenika župana Damira Mirkovića, direktoricu županijske Razvojne agencije Mirelu Brechelmacher, rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vladu Guberca te predstavnike razvojnih agencija ostalih slavonskih županija.

Proslavljen Dan grada Slatine Postaju grad napretka i brojnih projekata, a cilj je zadržati mlade i vratiti iseljene

Sjedište u Osijeku

– Visokoobrazovne institucije ključ su gospodarskog razvoja te je, osim u infrastrukturu, potrebno dodatno ulagati i u razvoj ljudskih potencijala. Analize su pokazale da nacionalni fond namijenjen stipendiranju učenika nije dovoljan za Slavoniju, a za cijeli sustav ne postoje dubinske analize i zajedničko strateško planiranje usklađeno s prioritetnim sektorima – istaknuto je na sastanku.

Sa skupa je poručeno i to da u stipendiranju učenika s lokalne i regionalne razine nedostaje zajednički strateški pristup i koordinacija među županijama, odnosno ne postoji koordinacija između područja tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i visokog obrazovanja. Također, ne postoji sustav stipendiranja inozemnih studenata, što je preduvjet širenja i jačanja obrazovnog sustava povezanog s gospodarstvom i potrebama tržišta.

Ministar uprave posjetio Brodsko-posavsku županiju Prenošenjem poslova s državne uprave na županije usluge će biti dostupnije

Zbog svega toga stručnjaci Svjetske banke predlažu osnivanje regionalnog centra koji bi regulirao i koordinirao stipendiranje učenika i studenata kao i razvoj budućih zanimanja. Prema predloženom modelu, Centar bi zajednički ustrojilo pet slavonskih županija, a njegovo sjedište bilo bi u Osijeku. Centar bi trebao biti podijeljen na tri odsjeka: središnje koordinacijsko tijelo za razvoj karijera, osnovni fond za stipendiranje koji bi se financirao sredstvima iz ESF operacijskog programa 2014. – 2020. i unutar kojeg bi bio uspostavljen sustav za strateško planiranje i monitoring te trajni fond za Slavoniju. Školarine bi se prema namjeni i ciljanoj skupini dodjeljivale studentima lošijeg materijalnog stanja te darovitim i stranim studentima.

Najprije javni poziv

Ako bi se slavonske županije odlučile na osnivanje centra i osigurale njegovo financiranje putem ESF komponente, uslijedilo bi objavljivanje javnog poziva za dostavu prijedloga projekata i potpisivanje ugovora s RSCDC-om, priprema projektne dokumentacije te raspisivanje javnih poziva uspostavu trajnog fonda i za dodjelu stipendija.

Raspisan natječaj Županija od ove godine stipendira i srednjoškolce