Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

Rezultati - u dvije godine 250 obrtnika i 500 zaposlenih više

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Župan Ivo Žinić ističe da mu je glavni cilj, otkad je stupio na ovu dužnost, razvoj gospodarstva i nova radna mjesta. Stoga se u tu svrhu puno i izdvaja

Prema objavljenim podacima, Sisačko-moslavačka županija je s izdvojenih 3,59 posto proračunskog novca lani bila vodeća županija po izdvajanju poticaja za poduzetnike i obrtnike. Iza nje su se smjestile Splitsko-dalmatinska i Zagrebačka županija. Sisačko-moslavačka županija vodeća je u Hrvatskoj i po izdvajanju za poduzetnike i obrtnike – u odnosu na broj stanovnika. Tako se iz županijskog proračuna odvaja 45,5 kuna za tu namjenu po stanovniku. Prema ovom kriteriju, SMŽ slijede Splitsko-dalmatinska i Krapinsko-zagorska županija.

za svaku pohvalu Obrtnici oduševili: Prikupili 120.000 kuna za uređaj na Dječjem odjelu

Bespovratne potpore

Znatan je to napredak ove županije kada se gledaju protekle godine, no u županijskoj upravi kazuju da to nije slučajnost, nego rezultat promišljene politike.

– Gospodarstvo je u fokusu od početka mog djelovanja kao župana. Radna mjesta i gospodarski razvoj su prioriteti, a ovi podaci upozoravaju na to da te ciljeve i ispunjavamo – rekao je župan Ivo Žinić istaknuvši konstantno povećanje izdvajanja proračunskog novca za poticanje poduzetništva i obrtništva. U tom trendu nastavljaju i ove godine, u kojoj su planirali 9,949.180 kuna za razne poticajne mjere. Nastavljaju projekt županijskih poduzetničkih kredita, u partnerstvu s 13 gradova i općina te sedam banaka, u kojima poduzetnici mogu ostvariti kredite i uz nula posto kamata.

– Uz ovakav model županijskih poduzetničkih kredita kroz poduzetničke projekte koji su sufinancirani ovim kreditima proteklih 10 godina novozaposleno je više od 1000 osoba, stoga to i nastavljamo – kazuje dipl. oec Marijan Belošević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Navala na upis u novi srednjoškolski smjer, jedini takav u Hrvatskoj U Sisku će od jeseni stasati prvi tehničari za razvoj videoigara

Veliki broj tvrtki i obrtnika koristilo je proteklih godina bespovratne potpore koje županija daje. Riječ je o potporama do 10.000 kuna za tradicijske i umjetničke obrte, do 20.000 kn namijenjenih sufinanciranju nabavke strojeva, opreme, alata i uređenju proizvodnih pogona te do 40.000 kn za sufinanciranje aktivnosti i troškove u svrhu poticanja inovacija u poduzetništvu te uvođenja međunarodnih normi i standarda.

Novac i za PISMO

Od ove godine Županija osigurava i bespovratne potpore od 35.000 kuna za nabavu opreme i troškove poslovanja startup tvrtkama/obrtima koji djeluju u Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska. Da ove, i brojne druge poticajne mjere imaju učinka, govore i podaci kako je u zadnje dvije godine broj obrta u ovoj županiji porastao s njih 1918 na 2164. Raste i broj poduzetnika i zaposlenih – tako je 2017. bilo 1995 poduzetnika koji su zapošljavali 17.015 radnika, a kraj 2018. dočekalo je njih 2162 sa 17.553 zaposlenih.

Jubilarni Lipovljanski susreti U mjestu s 3500 stanovnika i pripadnici 13 nacionalnih manjina