Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Jubilarni Lipovljanski susreti

U mjestu s 3500 stanovnika i pripadnici 13 nacionalnih manjina

Foto: Sisačko-moslavačka županija
"Lipovljanski susreti" najveća su manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj

– "Lipovljanski susreti" manifestacija je na kojoj nacionalne manjine predstavljaju svoju kulturnu baštinu, tradiciju i sve ono što ih kao manjine oslikava u društvu. Nacionalne su manjine bogatstvo za ovo društvo, a Hrvatska je jedan dobar primjer skladnog suživota – izjavio je župan Ivo Žinić na nedavnom svečanom otvaranju središnje manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj "Lipovljanski susreti", gdje je bio i kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Posljednja faza projekta Topli obrok – obrok zdravlja Kvalitetni obroci za učenike kuhat će se u 22 osnovne škole

Župan je naglasio da je ovo najveća manifestacija nacionalnih manjina u našoj zemlji i nosi veliku potporu Sisačko-moslavačke županije.

Općina Lipovljani najzapadnija je općina u Slavoniji, prepoznatljiva po svojoj multikulturalnosti i multietničnosti. Lipovljani, ili kako ih mnogi nazivaju Europa u malom, danas su mjesto u kojem je svoj dom pronašlo 13 nacionalnih manjina, što je za jednu općinu demografski i kulturološki neprocjenjivo bogatstvo.

„Lipovljanski susreti“ održavaju se u naselju u kojem među 3500 stanovnika i većinskim hrvatskim narodom žive i pripadnici 13 nacionalnih manjina.

Prije 45 godina, kad su pokrenuti "Lipovljanski susreti", u Lipovljanima su živjeli pripadnici 17 nacionalnih manjina, uz većinski hrvatski narod. Ovoga se ljeta "Lipovljanski susreti" održavaju tradicionalno 10. godinu zaredom od obnavljanja manifestacije.

Oštećena cesta kroz Donje i Srednje Mokrice Sad sanacija, a nagodinu potpuna rekonstrukcija Energetska obnova školskih objekata kojima upravlja županija Uz uštede energije, bit će ugodniji boravak učenika i nastavnika