Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Navala na upis u novi srednjoškolski smjer, jedini takav u Hrvatskoj

U Sisku će od jeseni stasati prvi tehničari za razvoj videoigara

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Novog smjera u Tehničkoj školi Sisak ne bi bilo da nema projekta PISMO – Poduzetničkog inkubatora za videoigre u Novskoj. Ključnu ulogu u tom projektu otpočetka ima Županijska razvojna agencija SIMORA

Od ove godine srednjoškolci u Sisku pohađat će smjer Tehničar za razvoj videoigara, jedini takav u Hrvatskoj. Veliki interes doveo je do toga da za jedno mjesto konkurira sedam kandidata, što dovoljno pokazuje koliko je taj smjer primamljiv mladima. A ovog novog smjera u Tehničkoj školi Sisak ne bi bilo da nema projekta PISMO – Poduzetničkog inkubatora za videoigre u Novskoj. Ključnu ulogu u tom projektu od početka ima Županijska razvojna agencija SIMORA.

Jubilarni Lipovljanski susreti U mjestu s 3500 stanovnika i pripadnici 13 nacionalnih manjina

Gaming inkubator

– U Novskoj smo napravili najmoderniji gaming inkubator, s idejom da gaming postane vodeća industrija Sisačko-moslavačke županije. Zadali smo si pet koraka i ostvarili ih. To su: uvođenje besplatnih tečajeva engleskog jezika u vrtićima, Radionice izrade videoigara u osnovnim i srednjim školama SMŽ-a, pokretanje startupova kroz Poduzetnički inkubator PISMO, uvođenje novog četverogodišnjeg programa – Tehničar za razvoj videoigara, te potpore za pokretanje startupova u području razvoja videoigara (financijske potpore do 155.000 kuna: od HZZ-a 55 tisuća kuna, 35 tisuća kuna od Sisačko-moslavačke županije i čak 65 tisuća kuna od Grada Novske.) – kazuje Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA.

PISMO inkubator već je privukao u Novsku mlade programere videoigara iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske te svoje urede ondje ima 17 tvrtki. 
 – Uz mlade, novoosnovane tvrtke, tu su i one afirmirane. Poznati zagrebački studio za razvoj videoigara ima svoju poslovnicu u PISMO inkubatoru – kazuje Čelan.

Posljednja faza projekta Topli obrok – obrok zdravlja Kvalitetni obroci za učenike kuhat će se u 22 osnovne škole

U Novskoj se uskoro održava i nova besplatna šestomjesečna gaming edukacija.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, nezaposleni za sudjelovanje dobivaju naknadu i putne troškove.

Prve dvije grupe polaznika završile su edukaciju u ožujku, a neki od njih su odlučili otvoriti gaming tvrtku u PISMO inkubatoru te su dobili financijsku potporu za pokretanje startupova.

Obuka nezaposlenih

Novi krug besplatnih šestomjesečnih edukacija u Poduzetničkom inkubatoru PISMO kreće 11. studenoga, a polaznici mogu izabrati jedan od dva smjera – Unity ili Blende.

Edukacije su namijenjene nezaposlenima sa završenom najmanje četverogodišnjom srednjom školom, HZZ putem mjera za poticanje zapošljavanje osigurava polaznicima naknadu u visini minimalne plaće, u iznosu od 3000 kuna i putne troškove za vrijeme trajanja edukacije. Natječaj je otvoren do 10. listopada, a prijaviti se može putem obrasca na linku http://inkubator-pismo.eu.

Maksimalni doseg automobila s jednim punjenjem je 449 kilometara Prvi električni automobil u županijskoj upravi Župan: Isplativ je, godišnja ušteda na održavanju i gorivu je 30.000 kn