Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
energetska obnova zgrada

Cilj je samoodrživo naselje s nultom potrošnjom energije i manjim računima

Foto: Grad Varaždin
Obnovljivi izvori energije uključuju dizalice topline, biomasu, panele...

Grad Varaždin uključio se u projekt “Green talks - energetska obnova zgrada, projekt zelene gradnje” o kojem je u Gradskoj vijećnici održan simpozij na kojem su se okupili stručnjaci iz raznih područja.

– Nažalost, zelene agende još uvijek nisu implementirane u Hrvatskoj. U Varaždinu smo to počeli raditi još 2009., međutim, u ovih šest godina zelena agenda nije se implementirala, i to moramo pod hitno mijenjati. Već sada počinjemo, u idućih mjesec i pol jedan će vrtić biti potpuno pokriven solarnim ćelijama zahvaljujući donaciji tvrtke Solvis, a nastojat ćemo to proširiti i ići i dalje.

novost Pitka voda uskoro na čak 5 lokacija u gradu

U ovom trenutku naručili smo projekte energetske obnove za naše bazene, obnavljamo vrtiće, iako neće svi u ovom trenutku dobiti solarne panele, a također smo aplicirali za nekoliko škola, pa mogu reći da smo u ovih godinu dana napravili više nego u zadnjih dvadeset godina što se tiče zelene gradnje.

Cilj je dobiti samoodrživo naselje koje će imati nultu potrošnju energije, odnosno generirat će energiju samo sebi. Također, sada smo već u pregovorima i oko smanjivanja emisije stakleničkih plinova i sigurno će se u dogledno vrijeme morati stvoriti nekakav širi obod jezgre grada za automobilski promet kako bi se ta emisija smanjila – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Organizator simpozija bio je Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a okupilo se oko devedeset stručnjaka koji su slušali različite prezentacije o energetskoj obnovi zgrada, onih komercijalnih, javnih i višestambenih, te obiteljskih kuća. U posljednje tri godine obnova takvih zgrada donosi više od 60 posto ukupno ostvarenih ušteda energije kojima Hrvatska ostvaruje ciljeve energetske učinkovitosti za 2020. godinu.

Govorilo se i o nZEB konceptu gradnje gotovo nulte potrošnje energije, po kakvom od početka ove godine investitori, projektanti i izvođači koji grade nove javne zgrade moraju raditi, a ta će se obveza proširiti i na ostale nove građevine.

rekordan broj prijava na javni poziv Iz Poduzetničkog fonda rekordna 1,3 milijuna kuna

– Koncept nZEB-a je svima nama relativno nov i razlikuje se od pasivnih zgrada i svih dosadašnjih modela, no ne bi trebao predstavljati problem. Zgrade gotovo nulte potrošnje moraju zadovoljiti određene tehničke parametre vezane uz potrošnju energije, što ovisi o tipu zgrade, jer nije isto gradi li se obiteljska kuća, bolnica ili hotel, kao i o klimatskoj zoni koja može biti primorska ili kontinentalna.

Najveća razlika u odnosu na dosadašnje modele gradnje je u tome da je propisan obavezan udio korištenja obnovljivih izvora energije – rekla je Goranka Tropčić Zekan, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora.

Obnovljivi izvori energije uključuju dizalice topline, biomasu, solarne panele i drugo. Trošak gradnje je u početku veći od klasične, no objekti građeni po nZEB modelu troše znatno manje energije, pa su i računi manji.

ekološka akcija 'Drvo posadi, prirodu nagradi'