Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
suradnja savjeta mladih pet županija

Cilj – poboljšati život mladih na području Slavonije

Savjet mladih
Foto: bpz.hr
Savjet se na sastanku dogovorio da će pomagati studentima, ali i mladim poduzetnicima i poljoprivrednicima

Poduzimanje i provođenje konkretnih programa i aktivnosti uključivanja i sudjelovanja mladih u javnom životu osnovni je cilj Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Savjeta mladih Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, koji je u nazočnosti župana Danijela Marušića potpisan u Slavonskom Brodu. Sporazumom su definirani oblici buduće suradnje u području kulture, znanosti, tehnologije, sporta, glazbe i zdravstva, u korist jačanja međusobnih prijateljskih veza i za dobrobit mladih koji žive u Slavoniji.

HZZ Brodsko-posavska županija I do 2000 manje nezaposlenih

– Na prošloj sjednici Koordinacije savjeta shvatili smo da nas sve muči isti problem, a to je nezainteresiranost mladih za uključivanje u društvene aktivnosti i aktivnije djelovanje u kreiranju politika za mlade. Osim toga, suočavamo se i s odlascima velikog broja mladih u inozemstvo ili u druge krajeve Hrvatske – objasnio je razloge sazivanja sastanka predsjednik Savjeta mladih Brodsko-posavske županije Josip Jagodar.

Na potpisivanje sporazuma mladi su se odlučili kako bi mogli organizirati zajedničke aktivnosti i pomoći jedni drugima primjerima dobre prakse. Dogovorili su se kako će u budućnosti pokrenuti određene aktivnosti kako bi pomogli studentima koji studiraju na području njihovih županija. Pokušat će im omogućiti prijevoz od mjesta prebivališta do mjesta studija, a radit će i na promoviranju studijskih programa slavonskih županija.

– Osim pitanja vezanih uz studente, razgovarat ćemo o programima pomoći mladim poduzetnicima i poljoprivrednicima te, u skladu s našim mogućnostima, organizirati radionice i edukacije u suradnji s određenim institucijama. Svi župani i županijske skupštine podupiru rad Savjeta mladih, stoga ne sumnjamo da će poslušati naše savjete kako poboljšati život mladih na području Slavonije – zaključio je Jagodar.

Sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola s predstavnicima Županije Razvoj školstva pridonijet će zaustavljanju odlaska mladih i obrazovanih Pametne škole prekogranična suradnja Sve više pametnih škola u Brodskoj i Tuzlanskoj županiji