Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Sastanak ravnatelja osnovnih i srednjih škola s predstavnicima Županije

Razvoj školstva pridonijet će zaustavljanju odlaska mladih i obrazovanih

1/2
Foto: Photo by Alexis Brown on Unsplash
Lani i ove godine u energetsku obnovu škola uloženo je ukupno 45 mil. kn

Dosadašnji učinci u pogledu razvoja školstva, realizirane aktivnosti u obrazovanju u ovoj i smjernice u idućoj godini bile su teme radnog sastanka ravnatelja osnovnih i srednjih škola s predstavnicima Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu.

Zamjenik župana Damir Mirković naglasio je da je u godini na izmaku u pogledu obrazovanja učinjeno mnogo. Između ostalog, brodska Tehnička škola postala regionalni centar kompetentnosti za strojarstvo, a u visokoj fazi realizacije je projekt uspostave edukacijsko-demonstracijskog inteligentnog centra u Slavonskom Brodu.

Foto: Brodsko-posavska županija

Projekt Eureka

– U kontekstu razvoja školstva i poboljšanja obrazovnih uvjeta spomenuo bih i kako je u 2017. do kraja 2018. uloženo 45 milijuna kuna u projekte energetske obnove škola kojima je Županija osnivač. Znatne uštede koje se ostvaruju u grijanju tako mogu biti preusmjerene na druge potrebe i projekte u poboljšanju uvjeta školovanja – rekao je Mirković.

Srednjoškolci Prekogranična suradnja županije i grada Šapca na projektu ROSIS4H Škola dobiva sustav za navodnjavanje, sušaru...

Kao jedan od projekata bitnih za razvoj školstva spomenuta je “Eureka – Rad s darovitom djecom”. Riječ je o gotovo milijun kuna vrijednom projektu financiranom iz Operativnog programa učinkovitosti ljudskih potencijala, za koji je pripremu radila županijska Razvojna agencija CTR.

Projekt je važan jer se odabirom darovitih učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika u školama jačaju kapaciteti projektnih partnera za prepoznavanje i rad u STEM i ICT području. Projekt Pametne škole BPŽ-a i Tuzlanskog kantona također je dao odlične rezultate. Obnovljeno je sedam škola te je stvorena svijest o značaju ekologije i zaštite okoliša.

Poboljšanje obrazovanja

– Sve mjere koje poduzimamo radi razvoja školstva idu u smjeru poboljšanja i usklađivanja gospodarskog i obrazovnog sektora te u konačnici zaustavljanju negativnog trenda odlaska mladih i obrazovanih kadrova – istaknuo je Mirković.

Govedo podolac U cijeloj Hrvatskoj ostalo je tek tristotinjak grla podolskog goveda Uzgoj podolca treba brendirati