Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Prekogranična suradnja županije i grada Šapca na projektu ROSIS4H

Škola dobiva sustav za navodnjavanje, sušaru...

Srednjoškolci
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ovaj projekt zamišljen je da postojeću proizvodnju osuvremenimo i postavimo novi plastenik, rekla je Ivana Petrošanec Pišl, profesorica Srednje škole M. A. Reljkovića

Nastavljaju se ulaganja u hortikulturu prekograničnog područja Hrvatske i Srbije. Projekt ROSIS4H rezultat je uspješne suradnje između dionika s područja Brodsko-posavske županije i grada Šapca, a nastavlja se na prekogranični projekt RUŽE 1 (Rosis, Rosas, Rosarum). Riječ je o korištenju mogućnosti razvoja prekogranične hortikulturne proizvodnje temeljene na zajedničkim interesima i vrijednostima te strategijama za zajedničke aktivnosti preko granice. Projektnu ideju potaknuli su zajednički interesi i zajedničke vrijednosti koje podržavaju društveno ekonomski razvoj oba administrativna područja.

Austrijanci su uživali u domaćoj slavonskoj hrani Uspješno predstavljanje u Austriji Bečki novinari uživali u specijalitetima slavonske gastro ponude

Unapređenje gospodarstva

– Glavni ciljevi su unapređenje gospodarskih aktivnosti i prekogranične suradnje, ali isto tako i unapređenje učinkovitosti naših centara kompetencija koji su osnovani na prijašnjem projektu – kaže Domagoj Miljković, voditelj projekta.

Ciljane skupine iz obje zemlje zajedno su radile na kreiranju budućnosti u hortikulturi s visokim potencijalima. Projekt znatno pridonosi promicanju poslovne suradnje, povećanju prekogranične trgovine, razvijanju mobilnosti tržišta rada, prekograničnog istraživanja i razvoja te zajedničkog gospodarskog planiranja. Dakle, iste ideje vodile su “stare” partnere u kreiranju projektne ideje za projekt ROSIS4H (Otkrivanje mogućnosti za održivi utjecaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području). Uz Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj te grad Šabac, partneri na projektu su i Srednja škola M. A. Reljkovića iz Slavonskog Broda i Srednja poljoprivredna škola iz Šapca. Tako će, osim poljoprivrednika, znanje unaprijediti i učenici.

Biciklizam u Slavoniji razvoj turizma u slavoniji Stress-free destinacija biciklista, planinara i gurmana

– Ovaj projekt zamišljen je da postojeću proizvodnju osuvremenimo i postavimo novi plastenik. Educirat ćemo druge, ali i sami ćemo se educirati. U prethodnim projektima već smo nabavili dosta opreme, tako da ih sada samo pojačavamo sustavom za navodnjavanje, sušarom i popravcima na dotrajalim plastenicima – rekla je Ivana Petrošanec Pišl, profesorica Srednje škole M. A. Reljkovića.

Tijekom 21 mjeseca trajanja projekta, nastavit će jačati utjecaj centara kompetencija. Projekt će pridonijeti konkurentnosti sektora selektivnim odabirom proizvodnje, ciljanjem na više standarde kvalitete i smanjenjem utjecaja opasnih tvari na proizvode. Hortikulturalni će sektor predstaviti atraktivan lanac vrijednosti i tako potaknuti nove investicije, a posebna pozornost posvećuje se međusobnom umrežavanju.

Centar Šagulje povukao još 1,2 milijuna kuna sredstava iz EU Ove županije moći će se pohvaliti čišćim i zdravijim okolišom

– Vjerujem da će projekt ostvariti sve zacrtane rezultate i da će se proizvodnja dići na viši, organiziraniji, kvalitetniji i sofisticiraniji nivo – rekao je Stjepan Bošnjaković, zamjenik brodsko-posavskog župana.

Projekt vrijedan 564.000 €

Projekt se realizira u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Vrijedan je 564.000 eura, dok je iznos sufinanciranja iz EU sredstava 480.000 eura.

Vlak Suradnja Županije i Hrvatskih željeznica Do škole ili posla vlakom i busom, može, i to s jednom kartom Obnovljena Medicinska škola u Slavonskom Brodu Obnova škola u Slavonskom Brodu 'Nismo prepoznali školu kad smo se vratili s praznika'