Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obnova škola u Slavonskom Brodu

'Nismo prepoznali školu kad smo se vratili s praznika'

Obnovljena Medicinska škola u Slavonskom Brodu
1/4
Foto: Brodsko-posavska županija
1,5 milijuna kuna izdvojeno je za unutarnje uređenje i obnovu škola, od čega u Medicinsku 630.000, a u Obrtničku 950.000 kuna

S prvim danom kolovoza u dvije slavonskobrodske srednje škole započeli su opsežni radovi unutrašnjeg uređenja, a s početkom školske godine učenici i nastavnici ušli su u obnovljene, svijetle i prozračne prostore.

Riječ je o Obrtničkoj i Medicinskoj školi, koje kao da su vezane pupčanom vrpcom. Naime, kada su prije četrdesetak godina dograđivane, to je bio jedan srednjoškolski centar, a s razdvajanjem su nastali problemi u rješavanju zemljišno-knjižnih odnosa i zajedničkog sustava grijanja.

Zapošljavanje Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPŽ-a Projektom 'Suradnja za uspjeh 3' pomažu ranjivim skupinama

To je jedan od razloga zašto je za ove dvije škole tek sada bilo moguće prirediti dokumentaciju kako bi bile prijavljene za projekt energetske obnove koji Brodsko-posavska županija provodi u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Riječ je o redovitom programu investiranja koji provodimo iz decentraliziranih sredstava. Za unutrašnje uređenje i obnovu ovih dviju škola ove smo godine izdvojili 1,5 milijuna kuna, od čega u Medicinsku 630.000, a u Obrtničku 950.000 kuna – objašnjava v. d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović.

Čardak - vidikovac Projekt razvoja cikloturizma i turističke infrastrukture Čardak iz doba Osmanlija na pašnjaku Iva

Odrađen odličan posao

Ravnateljica Obrtničke škole Anita Holub pribojavala se hoće li sve biti gotovo do početka školske godine s obzirom na to da su radovi počeli tek 1. kolovoza, a posla je bilo puno.

Međutim, na kraju je bila ugodno iznenađena.

– Izvođač je na vrijeme završio radove u prizemlju, hodnik, predvorje, obnovu sanitarnih čvorova za učenike, tako da nismo imali ni dana ni sekunde kašnjenja u nastavi. S obzirom na to kakav je prostor bio, mislim da su obavili jako dobar posao. Mi smo dodali još pokoji detalj da bismo učenicima boravak u školi učinili ljepšim i kvalitetnijim. Preuređenje dvorane nešto smo dulje čekali, ali ni to nije bio veći problem – kazala je ravnateljica Holub.

Luka Brod Jedan od najvažnijih strateških projekata u Brodsko-posavskoj županiji Gradnja luke pridonijet će razvoju riječne plovidbe i sniziti troškove prijevoza

Medicinska škola već godinama muku muči s prostorom. Preseljenje u školsku zgradu koju je prije koristila Ekonomsko-birotehnička škola bilo je korak naprijed, ali još nedovoljan, pogotovo s obzirom na potrebe suvremenog školovanja medicinskih sestara i tehničara.

Uz vedrije boje bolje se uči

Ravnateljica Jelena Jelinić-Bošnjak ističe kako je zadovoljna što je obnova konačno započela poslije dugog niza godina.

– Radio se parket i oličeni su zidovi u svim učionicama, postavljene su bijele ploče i projektori, sanirani su svi sanitarni čvorovi, izmijenjena vrata, oličeni su hodnici... Sada se pripremamo kako bismo hodnike opremili učeničkim radovima i tako im dali više živosti. Stvarno sam sretna. Što su boje vedrije, veselije, oni radije dolaze u školu, radije se tu zadržavaju i uče – kaže ravnateljica Jelinić-Bošnjak.

Učenici su također komentirali kako im je sada ljepše, življe i ugodnije. Primijetili su da netko o njima vodi računa i više paze na prostor.

– Nismo mogli prepoznati školu kad smo se poslije praznika vratili na nastavu – rekli su.

jentrap Projekt JENTRAP: Poplave ne poznaju međudržavne granice Bogatiji za novu opremu vrijednu više od 2 milijuna kuna Voda iz Save navodnjavat će plodna slavonska polja Voda za plodna slavonska polja Napreduje gradnja sustava javnog navodnjavanja u Orubici