Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Jedan od najvažnijih strateških projekata u Brodsko-posavskoj županiji

Gradnja luke pridonijet će razvoju riječne plovidbe i sniziti troškove prijevoza

Luka Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković naglasio je kako unutarnji plovni putevi i riječni promet Savom dobivaju značajnu investiciju

Projekt gradnje lučke infrastrukture u Luci Brod, za koji su u srpnju ove godine potpisani ugovori o izvođenju 131 milijun kuna vrijednih radova i koncesiji, na nedavnom je sastanku brodsko-posavskog župana Danijela Marušića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Slavonskom Brodu izdvojen kao jedan od najzanimljivijih za potencijalna ulaganja.

sastanak župana marušića s predsjednicom Potencijali za ulaganja u Panonskom parku, Šaguljama, Luci Brod...

Razvitak područja

Infrastrukturni radovi u lučkom području započeli su u kolovozu i izvodi ih tvrtka GH Holding d.o.o iz Slovenije, dok će koncesiju za obavljanje lučke djelatnosti provoditi domaća tvrtka Manšped d.o.o. Ugovore s direktorima ovih tvrtki Blažom Miklavčičem i Željkom Mandarićem potpisao je ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod Marijan Jurić u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, ministara Tomislava Tolušića, Olega Butkovića i Zdravka Marića te župana Danijela Marušića. Razvitak Luke Slavonski Brod podrazumijeva gradnju luke i nužnih sadržaja kao i uređenje šireg lučkog područja (oko 900 tisuća četvornih metara) sa svom potrebnom infrastrukturom u svrhu privlačenja potencijalnih koncesionara.

Prilikom svečanog potpisivanja ugovora u Slavonskom Brodu, premijer Andrej Plenković naglasio je kako unutarnji plovni putevi i riječni promet Savom dobivaju značajnu investiciju, podsjetivši još jednom kako Slavonija za njegovu Vladu ima prioritetno značenje.

jentrap Projekt JENTRAP: Poplave ne poznaju međudržavne granice Bogatiji za novu opremu vrijednu više od 2 milijuna kuna

– Izuzetno mi je drago zbog ove velike investicije, koja se s 56 posto sredstava financira iz CEF-a. To znači da smo prepoznali važnost razvoja riječnih plovnih puteva, razvoja Slavonskog Broda i investiranja u infrastrukturu, manipulativni dio i pristupne ceste. Time Vlada svojim jamstvima i partnerstvom sa Županijom i Lučkom upravom daje doprinos razvoju Slavonskog Broda i cijele Slavonije. Za četiri godine podvući ćemo crtu i vidjeti koliko je Slavonija išla naprijed u mandatu ove Vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora – rekao je Plenković.

Projekt uključuje jačanje i izgradnju prerađivačkih i uslužnih kapaciteta kako bi se ostvarili osnovni ciljevi gospodarskog i društvenog razvoja ovog dijela Hrvatske povećanjem zapošljavanja u lučkim djelatnostima. O važnosti Luke Brod za gospodarsku revitalizaciju grada i županije govori i činjenica kako je uvrštena na listu strateških projekata sadržanih u nedavno usvojenoj županijskoj razvojnoj strategiji do 2020. godine.

Nadogradnjom infrastrukture i razvojem lučkih usluga povećat će se propusnost luke, proširiti gospodarske aktivnosti regije i povećati kapaciteti. Ulaganje će doprinijeti postignućima transeuropske prometne mreže, a sagrađena infrastruktura omogućit će lakši pretovar roba u cestovnom, željezničkom i riječnom prometu. Samim time povećat će se i ukupni kapaciteti koridora Rajna-Dunav kojem luka Slavonski Brod pripada, te će se potaknuti razvoj unutarnje riječne plovidbe, a kao rezultat toga izravni troškovi prijevoza prema krajnjim korisnicima i eksterni troškovi u cjelini bit će niži. Planiranim projektom osigurat će se nova radna mjesta, smanjiti nezaposlenost te poboljšati poduzetnička aktivnost u luci, Brodsko-posavskoj županiji i šire.

Donesena je županijska razvojna strategija do 2020. godine Usvojena Županijska razvojna strategija do 2020. godine Prikupljeno više od 400 razvojnih projekata, a njihova vrijednost je 4,4 milijarde kuna

Ravnatelj Lučke uprave Marijan Jurić zahvalio je Vladi što su projekt na čiju se realizaciju čekalo godinama uspjeli riješiti za samo šest mjeseci.

– Hvala ministru Butkoviću koji je pomogao da ne odustanemo od projekta kao i investitorima koji su prepoznali dugoročni posao za našu županiju. Dugoročno gledano, ova investicija može pridonijeti zaustavljanju iseljavanja. Zaustavimo li samo jedan autobus s mladim ljudima koji su krenuli u inozemstvo, već smo napravili veliku stvar – poručio je Jurić.

Dugo čekani ugovori

Razvoj luka unutarnjih voda i njihova integracija u multimodalni promet jedan je od glavnih ciljeva prometne politike Europske unije. Europsko zakonodavstvo nastoji ojačati intermodalnost prometa i prijelaz na ekološki prihvatljiviji način prijevoza tereta. U tom kontekstu, izgradnja Luke Slavonski Brod koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na željezničkom prometnom koridoru X, u neposrednoj blizini čvorišta željezničkog koridora X i cestovnog koridora Vc i predstavlja međunarodnu ulaznu luku Europske unije, od iznimnog je značaja ne samo za razvoj Brodsko-posavske županije, već i Hrvatske u cjelini.

– Dugo smo čekali ove ugovore. Uz ovaj, tu su i drugi projekti. Ja sam danas najsretniji župan, jer nikad u povijesti u našu županiju nije ušlo toliko investicija u samo dva dana – istaknuo je župan Danijel Marušić prilikom potpisivanja ugovora.

Voda iz Save navodnjavat će plodna slavonska polja Voda za plodna slavonska polja Napreduje gradnja sustava javnog navodnjavanja u Orubici