Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Usvojena Županijska razvojna strategija do 2020. godine

Prikupljeno više od 400 razvojnih projekata, a njihova vrijednost je 4,4 milijarde kuna

Donesena je županijska razvojna strategija do 2020. godine
1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Među bitnim projektima su osnivanje Sveučilišta u S. Brodu, gradnja Inkubatora za IKT i robotiku, nastavak gradnje obilaznice kod N. Gradiške

Osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, učenički domovi u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, institucionalno i infrastrukturno jačanje sustava obrazovanja te ulaganje u unapređenje sustava zdravstvene zaštite najvažniji su strateški projekti Brodsko-posavske županije čiji je cilj razvoj ljudskih potencijala i unapređenje kvalitete života.

jentrap Projekt JENTRAP: Poplave ne poznaju međudržavne granice Bogatiji za novu opremu vrijednu više od 2 milijuna kuna

Strateški projekt

Među projektima čiji je cilj jačanje i povećanje konkurentnosti gospodarstva ističu se izgradnja i opremanje Poduzetničkog inkubatora za IKT i robotiku (INCUBOTIC), Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška i gradnja sustava navodnjavanja, dok su najvažniji projekti koji se provode u cilju razvoja komunalne i prometne infrastrukture Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje, gradnja istočne vezne ceste s produženom Svačićevom ulicom u Slavonskom Brodu, nastavak gradnje južne obilaznice kod Nove Gradiške te nadogradnja infrastrukture i razvoj terminala u Luci Brod.

Svi ovi projekti obuhvaćeni su planom Županijske razvojne strategije do 2020. godine, koji je protekli tjedan jednoglasno usvojila Županijska skupština. Vrijednost ovih deset projekata veća je od milijardu kuna.

Voda iz Save navodnjavat će plodna slavonska polja Voda za plodna slavonska polja Napreduje gradnja sustava javnog navodnjavanja u Orubici

Odgovarajući na vijećničko pitanje o tome kada se može očekivati provedba Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koje je planom razvojne strategije izdvojeno kao jedan od glavnih strateških projekata u županiji, župan Danijel Marušić odgovorio je informacijom kako je Senat osječkog Sveučilišta nedavno donio odluku o izdvajanju svojih sastavnica koje bi trebale postati dijelom novog brodskog Sveučilišta, ali za to traži obeštećenje.

Pozitivno rješenje

– Razgovore o Sveučilištu vodili smo i na sjednici Savjeta za Slavoniju i Baranju i Srijem i ja sam sa saborskim zastupnicima još jednom molio za potporu u realizaciji tog projekta. U tijeku su pregovori s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i mislim da će to ići prema pozitivnom rješenju za grad Slavonski Brod i županiju – rekao je Marušić.

Razvojnom strategijom obuhvaćene su sve općine u županiji. Tijekom njezine izrade prikupljeno je 467 projekata različitih tematskih ciljeva među kojima je prema razini spremnosti odabrano njih 440. Ukupna vrijednost svih projekata je 4,4 milijarde kuna.

– Županijska razvojna strategija omogućit će potencijalnim prijaviteljima na projekte EU koji na lokalnoj razini nemaju svoju strategiju, primjerice nekoj općini ili području koje nije pokriveno strategijom ulaganja nekog od triju županijskih LAG-ova, da se kvalitetno prijave na natječaje za europska sredstva – istaknula je ravnateljica županjskog Centra za razvoj Mirela Brechelmacher.

Tradicionalna Rakijada Rakijada u Podcrkavlju Pet čokanjčića rakije najbrže je eksirao Marko Kasapović Centar Šagulje trebao bi početi s radom najkasnije za pet godina Uskoro novi sustav gospodarenja otpadom za tri županije Centar Šagulje s radom bi trebao krenuti do 2023. godine